‘TROPSKI TRAMP’ POČEO VLADAVINU NA NAJGORI NAČIN! Samo nekoliko sati nakon što je preuzeo predsjedničku dužnost, Bolsonaro donio odluku koja će dodatno ugroziti amazonsku prašumu

Jair Bolsonaro, novi predsjednika Brazila, samo nekoliko sati nakon što je preuzeo predsjedničku dužnost, ugrozio je odredbe koje štite okoliš i Amazoniju sa zakonskom regulativom koja prebacuje kontrolu i stvaranje novih autohtonih rezervata na Ministarstvo poljoprivrede, kojim vladaju moćne interesne skupine koje se bave agrarnim poslovanjem, piše The Guardian.

“Doći će do sve većeg krčenja šuma“

Na taj potez reagirali su lokalni, autohtoni vođe koji smatraju da takva odredba prijeti njihovim rezervatima koji čine oko 13% brazilskog teritorija i da ona zapravo predstavlja simboličan ustupak interesima poljoprivrednih moćnika, i to u vrijeme ponovnog porasta krčenja šuma.

“Doći će do sve većeg krčenja šuma i nasilja nad autohtonim stanovnicima”, rekao je Dinaman Tuxá, izvršni koordinator Artikulacije autohtonog stanovništva Brazila (Apib).

“Autohtoni narodi su branitelji i zaštitnici okoliša”, dodao je.

Ograničava međunarodne organizacije

Privremena odredba, koja prestaje važiti ako je Kongres ne odobri u roku od 120 dana, nalaže da Ured vladinog tajnika, Carlosa Alberta Dos Santos Cruza, “nadzire, koordinira, prati i sudjeluje u aktivnostima međunarodnih i nevladinih organizacija na nacionalnom teritoriju ”.

Bolsonaro, koji je često kritizirao brazilske i međunarodne nevladine organizacije te govorio kako one “guraju nos u brazilska posla”, branio je novu zakonsku odredbu na Twitteru: ”Više od 15% nacionalnog teritorija je autohtono područje. No, manje od milijun ljudi živi na tim mjestima. Izolirani su od pravog Brazila, a eksploatiraju ih i njima manipuliraju nevladine organizacije. Zajedno ćemo integrirati te građane.”

Slabija zdravstvena skrb

U međuvremenu, novi ministar zdravstva, Luiz Henrique Mandetta, u srijedu je predložio smanjenje potrošnje na zdravstvenu skrb za autohtone stanovnike.

“Prema državnim podacima, više trošimo na zdravstvenu skrb autohtonog stanovništva nego na opću populaciju“, objasnio je, ne navodeći pojedinosti.

“Neka plate ako žele da očuvamo prašumu”

Silas Malafia, pastor i bliski prijatelj predsjednika Bolsonaroa, također je podržao novu odredbu. Izjavio je da bi razvijene zemlje, koje su stoljećima sjekle svoje vlastite šume, trebale platiti Brazilu ako žele da očuva Amazonsku prašumu.

“Zar ćemo sada paziti na sve što postoji jer su gringosi uništili ono što su imali?”, rekao je.

Bivša ministrica okoliša, Marina Silva, napisala je sa žaljenjem na Twitteru: “Bolsonaro je započeo svoju vladu na najgori mogući način.”

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. “Sve zemlje mogu kupovati u Brazilu, ali ne možete kupiti Brazil”, izjavio je Jair Bolsonaro. Neće niko kupiti Brazil, ni jedna druga zemlja jer je “el komandante” jenkijima obećao dati Brazil besplatno ili za siću.Utjecaj poljoprivrednog kluba nije previše pozitivan, jer upravo je zbog njihovog lobiranja ukinuto ministarstvo ekologije.Osim toga, kada su nekom političaru puna usta neke teme, obično se u stvarnosti ponaša upravo suprotno. Što mislite, tko će dobiti ugovore za gradnju svih hidroelektrana i autocesta po Amazoni?Nitko nije naivan pa da misli kako američka podrška dolazi besplatno.Drugo pitanje je kakav ce zrak biti ako se prokrči Amazon ,to će djelovati na cijeli svijet i na svjetsku ekologiju.Čini se da kapetančić, fašist sa svojim uvodjenjem hunte, kako su mu nekidan tepali, ipak misli o dobrobiti Brazila i naroda u njemu.Cionistićki potrćko usmjerava bijes naroda izmučenog lihvarenjem na onoga tko sa lihvarenjem nema veze.

    Reply

Komentiraj