VLAST NEMA RJEŠENJE, GRAĐANI SE GUŠE: Rekordan nivo zagađenja u New Delhiju

Stanovnici New Delhija jutros su se probudili uz gust, siv smog, dok je zagađenje sa nivoa “ozbiljno” prešlo na “alarmantno”, a vlasti ne mogu da pronađu rješenje.

Prema mjeraču kvaliteta vazduha Centralne kontrole zagađenja, koji pokazuje koncentraciju otrovnih čestica, ona danas ima vrijednost 440, što je povećanje u odnosu na jučerašnjih 430 i oko 12 puta više u odnosu na nivo koji preporučuju SAD.

Nivo zagađenja dostigao je i broj 500 u nekim dijelovima New Delhija, a u nekim područjima vidljivost je veoma loša. Prošle godine, odnosno 23. decembra, nivo toksičnosti bio je 450.

“Klimatski uslovi doprinijeli su krizi, ali su se sve najavljene mjere prošle godine pokazale neuspješnim”, rekao je Sunil Dahiya, aktivista u grupi “Greenpeace”.

Oštar pad temperature i brzina vjetra u kombinaciji sa emisijama vozila i industrije, prašinom sa gradilišta i dimom sa zapaljenih deponija pojačali su zagađenje u većem dijelu sjeverne Indije, uključujući New Delhi, u kojem živi više od 20 miliona ljudi.

Hladnoća je prisilila ljude koji moraju da spavaju na otvorenom da pale vatre radi grijanja, što, takođe, utiče na nivo zagađenja.

Kako je zagađenje povećano u oktobru i novembru Vlada je usvojila mjere od privremene zabrane građevinskih aktivnosti i paljenja smeća do ograničenja rada nekih industrijskih postrojenja.

Kritičari kažu da su sve mjere neadekvatne i loše se primjenjuju većinom zbog nedostatka resursa i političke volje.

U Indiji se nalazi 14 najzagađenijih gradova u svijetu, a New Delhi je šesti na svjetskoj listi, saopštila je ranije Svjetska zdravstvena organizacija.

Prošle godine, u Indiji je od posljedica zagađenja umrlo 1,24 miliona ljudi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj