NAMJERAVA AMBASADU PRESELITI U JERUSALEM! Novi brazilski predsjednik otvoren i prema mogućnosti američke vojne baze

Novi brazilski predsjednik Jair Bolsonaro izjavio je u četvrtak da je otvoren prema mogućnosti da SAD-u odobri vojnu bazu na tlu Brazila, što bi bio potez koji bi značio oštru promjenu smjera brazilske vanjske politike.

Napetosti u regiji

Bolsonaro, koji je preuzeo vlast u utorak, izjavio je kako je ruska potpora “diktaturi” Nicolasa Madura u susjednoj Venezueli značajno pojačala napetosti u regiji i dovela do zabrinjavajućeg razvoja situacije.

U intervjuu za televizijsku mrežu SBT Bolsonaro je na pitanje hoće li dopustiti američku vojnu prisutnost u Brazilu odgovorio kako će sigurno biti voljan pregovarati o toj mogućnosti.

“Ovisno o tome što će se događati u svijetu, tko zna hoćemo li mi trebati u budućnosti raspravljati o tom pitanju”, rekao je Bolsonaro. Naglasio je pritom da Brazil želi imati “prevlast ovdje u Južnoj Americi”.

Bolje odnosi sa SAD-om

Desničarski vođa želi promijeniti vanjsku politiku koju je više od desetljeća kreirala ljevičarska Radnička partija, koja je naglašavala važnost odnosa Jug-Jug i povremeno se sukobljavala sa SAD-om.

Bolsonaro, 63-godišnji bivši kapetan brazilske vojske i simpatizer brazilske vojne diktature od 1964. do 1985. i američkog predsjednika Donalda Trampa, ubrzo nakon pobjede na izborima produbio je veze sa SAD-om i Izraelom.

Zabrinutost poljoprivrednog sektora za izvoz mesa u arapske zemlje

Bolsonarov savjetnik za nacionalnu sigurnost, umirovljeni general Augusto Heleno, potvrdio je ranije u četvrtak da predsjednik želi premjestiti brazilsko veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem, ali tome stoje na putu “logistička pitanja”.

Heleno nije objasnio o kavim se “logističkim pitanjima” radi, ali poznato je da se čelnici poljoprivrednog sektora protive premještanju brazilskog veleposlanstva iz Tel Aviva zbog straha od reakcije arapskih zemalja, koje svake godine kupuju od Brazila “halal” meso u vrijednosti više milijardi dolara.

Borba protiv narkokartela

Benjamin Netanyahu postao je prvi izraelski premijer koji je posjetio Brazil kada je prisustvovao inauguraciji Bolsonaroa. Nakon privatnog sastanka dvaju čelnika Netanyahu je izjavio kako mu je Bolsonaro rekao da je pitanje premještanja veleposlanstva “kada, a ne ako”.

Heleno je u četvrtak rekao kako “postoji jasna želja da se to dogodi, ali nije odlučeno o datumu”. Dodao je kako ne misli da će brazilski izvoz mesa biti ugrožen jer će brazilski diplomati raditi s trgovačkim partnerima s Bliskog istoka kako bi ublažili njihovu zabrinutost.

Bolsonaro i guverneri nekih brazilskih država pokušavaju kupiti bespilotne letjelice i osloniti se na američku i izraelsku tehnologiju i know-how kako bi pobijedili u borbi s moćnim i teško naoružanim narko-kartelima.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj