SAMI ODLUČUJEMO S KIM ĆEMO TRGOVATI! Mogerini: EU će i u 2019. nastaviti s očuvanjem nuklearnog sporazuma s Iranom

EU radi s ostatkom međunarodne zajednice na očuvanju nuklearnog sporazuma – izjavila je Federika Mogerini (Federica Mogherini), visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. 

Šefica EU diplomatije je i prethodno izjavila da će Evropska unija nastaviti podržavati punu implementaciju nuklearnog sporazuma sa Iranom, kao i da su odlučni da se isti sačuva.

– Radimo kao unija 28 država članica i sarađujemo sa međunarodnom zajednicom da bismo sačuvali nuklearni sporazum koji je do sada proveden u potpunosti, kako je i potvrdila Međunarodna agencija za atomsku energiju u 13 uzastopnih izvještaja – istakla je Mogerini.

Kako navodi agencije , Mogerini smatra da Evropljani ne mogu prihvatiti da strana sila, čak i najbliži prijatelj i saveznik, donosi odluke o legitimnoj trgovini sa drugom zemljom. To je osnovni element suvereniteta i prirodno je da se to razmišljanje odvija, ne samo u Evropi već i u drugim dijelovima svijeta.

Donald Tramp je zaprijetio da će kazniti Evropljane ako imaju ekonomsku saradnju s Iranom. Evropske zemlje su obećale da će zaštiti svoja preduzeća od potencijalnih američkih sankcija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj