LIDER DEMOKRATA U SENATU: Tramp kaže da će godinama blokirati Vladu

Nakon susreta između američkog predsjednika Donalda Trampa i lidera Kongresa, u petak, vođa manjine u Senatu Chuck Schumer je za novinare kazao kako je predsjednik izjavio da će držati dijelove Vlade zatvorene na „veoma dug vremenski period, više mjeseci ili čak godina“.

Komentari su uslijedili nakon pokušaja političara da prevaziđu blokadu nastalu između Trampovih zahtjeva za izgradnjom zida na granici sa Meksikom i poziva demokrata za alternativne mjere sigurnosti.

Ključni dijelovi američke vlade su zatvoreni 22. decembra prošle godine nakon što je lider SAD-a odbio odustati od zahtjeva za izdvajanje pet milijardi dolara za zid na južnoj državnoj granici, a kojem se Demokratska stranka protivi.

Obraćajući se medijima nakon sastanka, Tramp je imao drugačiji stav jer je nazvao razgovore „produktivnima“, te kako  vjeruje da su lideri „prešli veliki put“.

Lider većine Senata Mitch McConnell u petak je rekao da će se zvaničnici administracije i angažiranih u Kongresu susresti ovog vikenda kako bi pokušali doći do dogovora da bi se Trumpu preporučilo ponovno aktiviranje Vlade, prenosi Al Jazeera.

Uoči sastanka u petak, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders kazala je novinarima kako Trump „neće odstupiti“ od zahtjeva za finansiranje zida.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj