MISTERIOZNI I OPASNI! Upoznajte MSS – Kinesku obavještajnu agenciju

Kineska glavna obavještajna agencija, misteriozno Ministarstvo državne bezbjednosti (MSS) našlo se u centru svjetske pažnje usred trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

SAD su dvojicu njenih zvaničnika javno optužile za hakerske napade na brojne kompanije, ali i američku vladu. Nakon što je u Kanadi uhapšena visoka zvaničnica kompanije “Huawei Technologies”, po potjernici iz SAD-a, dvojica agenata MSS-a su ekspresno uhapsila dvoje kanadskih državljana u Kini, izazvavši diplomatski sukob.

Sam “Huawei” je dugo bio osumnjičen za izgradnju telekomunikacijske opreme koja bi mogla da  kineskoj obavještajnoj službi otvori “stražnja vrata” za špijuniranje u američkim mrežama, a kompanija te optužbe negira. Duga ruka MSS-a nastavlja da raste dok predsjednik Kine pooštrava bezbjednosne zakone, a limiti njene moći su nejasni, piše “Blumberg”.

Šta je zapravo MSS?

Teško je definisati MSS. Ono sprovodi obavještajne operacije u inostranstvu kao što to radi CIA, bori se protiv špijuna na domaćem terenu, kao što to radi američki FBI, a takođe se bavi i sajberšpijunažom poput NSA.

Osnovano je 1983. godine, a broj njegovih zaposlenih je stroga tajna, kao i tačna lokacija njegovog sjedišta. Prema nekim pretpostavkama sjedište se nalazi u zgradi Ministarstva javne bezbjednosti. MSS nema javni sajt niti kancelariju za medije.

Ko rukovodi njim?

Čen Venćing, bivši šef policije koji je pomogao Siju u nacionalnoj borbi protiv korupcije, zvanično je preuzeo MSS 2016. godine. On je takođe i zamjenik direktora Komisije za nacionalnu bezbjednost Komunističke partije, koju je Si uspostavio 2013. godine kako bi partiji dao direktnu kontrolu nad pitanjima bezbjednosti. Državni savjet, kojim rukovodi premijer Li Kećijand, nadgleda poslove MSS-a.

Povezana slika

Čime se bavi?

Zakon o nacionalnoj bezbjednosti iz 2015. godine proširio je moći MSS. Ono upravlja i tajnim kaznenim ustanovama u Kini i ozloglašeno je zbog toga što disidente kažnjava kućnim pritvorom, bez prethodnog suđenja. U sajberprostoru MSS ostvaruje korist od bliskih veza između države i tehnoloških giganata “Baidu”, “Alibaba” i “Tencent”.

Kakvu ima reputaciju?

Čuvari i agenti bezbjednosti krše prava zatvorenika, bilo kineskih, bilo stranih državljana. Neki su govorili o svakodnevnim ispitivanjima u trajanju od šest sati, bez pristupa advokatima i zatvaranju u ćelijama u kojima se svetlo nikada ne gasi.

Majkl Kovrig, jedan od dvojice Kanađana koji su uhapšeni nakon hapšenja finansijskog direktora “Huawei-ja” navodno se nalazi u sličnim uslovima. Švedski borac za ljudska prava Peter Dahlin uhapšen je zbog “ugrožavanja državne bezbjednosti” 2016. godine, a kasnije je prikazan na kineskoj državnoj televiziji kako bi priznao krivicu, a vjeruje se da je on natjeran na to.

Povezana slika

Šta su sve postigli?

Kako je prenio “NYT”, kineski obavještajci prisluškuju nebezbjedne telefone američkog predsjednika Donalda Trampa.

Vrlo vjerovatno MSS stoji iza uništavanja operacija CIA-e u Kini 2017. godine. Australijski mediji su prenijeli da je MSS odgovorna za napade na australijske kopanije 2018. godine uprkos bilateralnom sporazumu Kine i Australije da ne kradu komercijalne tajne jedna drugoj.

S druge strane, MSS je imao i neuspjehe, pa je jedan njegov viši zvaničnik Jandžun Su uhapšen u Belgiji i izručen SAD-u zbog pokušaja krađe tajni brojnih kompanija.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj