POTEZ RAZLJUTIO MOSKVU! Bartolomej priznao nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve

Duhovni vođa pravoslavnih kršćana širom svijeta u subotu je zvanično odobrio nezavisnost Ukrajinske crkve, označavajući historijski razlaz s Ruskom pravoslavnom crkvom koju ukrajinski čelnici smatraju vitalnim za sigurnost zemlje.

Dekret kojim se garantira autokefalnost Ukrajinske crkve potpisao je ekumenski patrijarh Bartolomej na službi s čelnikom Ukrajinske crkve, mitroplitom Epifanijem, i predsjednikom Petrom Porošenkom, u katedrali Svetog Đorđa u patrijaršiji u Istanbulu.

Patrijaršija, sjedište duhovnog vođe oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana, podržala je ukrajinski zahtjev za novom crkvom u oktobru.

Ukrajina je prošlog mjeseca izabrala 39-godišnjeg mitropolita Epifanija za čelnika nove crkve, u potezu koji je predsjednik Porošenko uporedio s ukrajinskim referendumom o nezavisnosti od Sovjetskog saveza u 1991.

Taj potez je razljutio Moskvu i nagnao je predsjednika Vladimira Putina da upozori na novo krvoproliće. Odnosi između Ukrajine i Rusije potpuno su se pogoršali nakon ruskog zauzimanja Krima u 2014.

Ukrajinska pravoslavna crkva stotinama je godina bila podređena Moskvi, a ukrajinski čelnici smatraju nezavisnost crkve vitalnom u borbi protv ruskog uticaja, prenosi Reuters.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj