ŠPIJUNSKO SESTRINSTVO! Žene na čelu sva tri glavna direktorata CIA-e

Američki NBC danas piše o “sestrinstvu špijuna” pošto će, kako se navodi, na svim ključnim pozicijama u glavnim direktoratima Centralne obaveštajne agencije (CIA) biti žene.

50 odsto radne snage CIA-e sada čine žene

Direktorka CIA Đina Haspel imenovala je Sintiju “Didi” Rep u sam vrh agencije, na poziciju zamjenika direktora za analitiku, suštinski najvišu analitičku poziciju u agenciji. Postavljanje Sintije Rep na tu poziciju znači, kako se navodi, da će tri glavna direktorata agencije, za analitiku, operacije i nauku, sada voditi žene.

Haspel, prva žena direktor CIA, prethodno je na poziciju zamjenika direktora za operacije u agenciji imenovala Elizabet Kimber, kao prvu ženu na toj poziciji. Kimber je time postala odgovorna za špijunsku mrežu CIA-e širom svijeta.

Kimber i Rep pridružile su se Doni Majeriks, zamjenici direktora za nauku i tehnologiju, kao, kako se navodi, osobe na najvišim izvršnim pozicijama u tradicionalnim centrima moći agencije. Ovo je prvi put da sva tri direktorata vode žene, a 50 odsto radne snage CIA sada čine žene, navodi Britani Bramel, direktorka CIA za javna pitanja.

Suprug, otac i majka radili za CIA-u

“Didi Rep donosi široku, duboku ekspertizu iz agencije i obavještajne zajednice u svojoj novoj ulozi šefice Direktorata za analitiku. Svojim angažovanim stilom vođstva i reputacijom osobe koja je objektivna, Didi će trijumfovati vođenjem našeg talentovanog analitučkog kadra”, kazala je Bramel.

Rep, stručnjak sa Bliskog istoka, bila je direktor odsjeka za javna pitanja pod vođstvom direktora Dejvida Petreusa i zamjenik izvršnog direktora pod vođstvom Haspelove. Pratila je i sastavljanje dnevnog brifinga za predsjednika dok je bila u kabinetu direktora Obavještajne službe SAD (DNI). Njen suprug, otac i majka takođe su radili za CIA-u, navodi NBC.

Haspel je, u prvim mjesecima nakon što je preuzela funkciju direktorke u maju 2018, imenovala i Kortni Simons Elvud za generalnu savjetnicu agencije i Sonju Holt za direktorku nadležnu za raznoliskosti.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj