U JEKU TENZIJA S KINOM! Predsjednica Tajvana: Branit ću demokratiju i naš način života

Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen poručila je da će braniti demokratiju i način života ove otočke teritorije, u trenutku kada su obnovljene tenzije s Kinom, koja, kako kaže, prijeti da Tajvan silom stavi pod svoju vlast.

Slikovni rezultat za Tsai Ing-wen

Tsai je ovu poruku uputila nekoliko dana nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping rekao da niko ne može promijeniti činjenicu da je Tajvan dio Kine i da bi ljudi s obje strane Tajvanskog moreuza trebale težiti ka ponovnom ujedinjenju, prenosi Reuters.

Kao odgovor, Tsai je kazala da ovaj otok neće prihvatiti politički aranžman s Kinom u stilu “jedna zemlja – dva sistema”, a istovremeno je istekla potrebu za pregovorima na nivou dviju vlada.

Xi: Vojska mora biti spremna za borbu

Upetak je kineski predsjednik, na sastanku vojnog vodstva, poručio kako kineske oružane snage moraju ojačati osjećaj za hitne situacije i učiniti sve što mogu da se pripreme za borbu.

Kina želi ojačati svoje oružane snage u jeku teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru i jačanja napetosti sa SAD-om zbog širokog raspona pitanja, od trgovine do statusa Tajvana.

Službena novinska agencija Xinhua javila je da je Xi na sastanku vojnog vodstva rekao da se Kina suočava sa sve većim rizicima i izazovima te da oružane snage moraju raditi na tome da učvrste sigurnost zemlje.

Xi, koji je također predsjednik Centralne vojne komisije, rekao je da oružane snage moraju razviti strategije za novo doba i preuzeti odgovornost za pripremu i vođenje rata.

‘Promjene kakvih nije bilo u 100 godina’

“Svijet se suočava s razdobljem velikih promjena kakvih nije bilo u sto godina i Kina je još u važnom razdoblju strateških mogućnosti razvoja”, istaknuo je.

Xi je rekao da oružane snage moraju biti sposobne brzo odgovoriti u hitnim situacijama, ojačati kapacitete za zajedničke operacije i razvijati nove tipove borbenih snaga.

Xijevi komentari slijedili su nakon njegovih primjedba u srijedu da Kina još uvijek zadržava pravo na upotrebu sile kako bi postigla “ponovno ujedinjenje” s Tajvanom te spriječila njegovu nezavisnost.

 

(Global CIR/AJB/Agencije)

Komentiraj