U VOJNIM VJEŽBAMA NATO-a NA ARKTIKU UČESTVUJE BRITANSKI PRINC! Harry će se pridružiti grupi od hiljadu elitnih marinaca koji će vježbati kontranapad protiv „ruske invazije u Norveškoj”

Britanski princ Harry  će se pridružiti korpusu Kraljevske morske pješadije u Norveškoj u jednoj od najvećih vojnih vježbi usmjerenih protiv Rusije u posljednjih 20 godina, piše „Daily Mail“, pozivajući se na vojni izvor.

Izvor britanskog lista je otkrio da će princ Harry učestvovati u vojnim vježbama i biti upoznat sa tajnim planovima borbe i informisan o svakoj fazi „bitke“.

Vrlo važno da princ bude sa vojnicima

„Njegovo učešće je dobra vijest za morsku pješadiju, koja će to smatrati kao vrlo pozitivan signal podrške korpusu. Oni su glavna snaga koja će štititi sjeverni obod Evrope u slučaju konflikta i vrlo je važno da Harry bude sa vojnicima“, izjavio je izvor.

Prema podacima lista, Harry će se pridružiti grupi od hiljadu elitnih marinaca koji će vježbati kontranapad protiv „ruske invazije u Norveškoj“, koja se prva može naći na putu Rusije. Vojne vježbe će trajati 12 nedjelja i bit će najveći manevri Kraljevske morske pješadije na Arktiku u posljednjoj deceniji. Zajedno sa vojnicima iz SAD i Evrope, u njima će učestvovati oko 8.000 vojnika.

Tokom vojnih vježbi specijalne snage će skakati iz padobrana i izvoditi minobacačka, raketna, artiljerijska i protivtenkovska gađanja. Prema scenariju manevara, vojska će držati pod kontrolom sjeverni obod Evrope do dolaska britanskog i američkog pojačanja.

Neće biti zvanično objavljeno da će Harry učestvovati u vježbama, a list se složio da ne objavljuje povjerljive informacije o njegovom kretanju. Samo je saopšteno da će princ u narednim nedjeljama sa aerodroma „RAF Briz Norton“ u Oksfordshiru odletjeti za Norvešku.

Dvije baze nakon Brexita

Ove informacije dolaze nakon izjave britanskog ministra odbrane Gavina Williamson da,Velika Britanija razmatra otvaranje dvije nove vojne baze u inozemstvu, odmah nakon konačnog istupanja iz EU.

“Dugo vremena, doslovno desetljećima, na naše nacionalno gledište je zapravo utjecala rasprava o Europskoj uniji. Nakon Brexita dolazi naše vrijeme i da ponovno budemo pravi globalni akter”, rekao je Williamson naglasivši da će nove britanske baze biti smještene na Karibima i jugoistočnoj Aziji.

 

(Global CIR/Daily Mail/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj