INICIJATIVA BERLINA ZA SMANJENJE NAPETOSTI NA KONTINENTU: Pozivaju Rusiju da ukloni zabranjena oružja prema INF-u

U intervjuu kojeg je dao listu Welt am Sonntag, šef njemačke diplomatije Heiko Maas  s ciljem smanjenja napetosti između Washingtona i Moskve koja neposredno ugrožava evropski kontinent, pozvao je Moskvu da uloni oružja suprotna odredbama INF-a, Sporazuma o uklanjanju raketa srednjeg i kratkog dometai to na način da se to može jasno provjeriti i dokazati. 

Prema njemačkom ministru, “ruska strana je prekršila ugovor kada je razvila i kopnene snage naoružanja zabranjenim krstarećim projektilima”. “Radi očuvanja ugovora, Rusija mora ukloniti ta oružja i to tako da razoružanje bude dokazivo”, naglasio je njemački ministar vanjskih poslova.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas također je upozorio SAD krajem prošle godine da razmotri posljedice povlačenja iz INF-a.  “Taj sporazum je 30 godina bio važan stup europske sigurnosne arhitekture”, kazao je najviši njemački diplomat.  “Često smo pozivali Rusiju da odgovori na optužbe da krši sporazum, a sad pozivamo Washington da razmisli o mogućim posljedicama”, dodao je Maas.

RAKETNA PREPUCAVANJA PREKO LEĐA EUROPE! Rusko kršenje INF-a i eventualno američko povlačenje iz tog Ugovora, mogu dovesti do sveobuhvatnog rata između dvije moćne vojne sile!

Tramp traži novi sporazum

Američki predsjednik Donald Tramp najavio je prošle godine da će njegova vlada povući SAD iz Sporazuma o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa (INF) koji su 1987. u Washingtonu potpisali tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov.

Tramp optužuje Rusiju da stalno krši taj sporazum proizvodeći zabranjeno oružje i najavio je da će to početi činiti i SAD ako Rusija i Kina o tome ne sklope novi sporazum. Svoje tvrdnje o ruskom kršenju sporazuma Washington temelji na razvoju ruskog krstarećeg projektila Novator 9M729 dometa 2600 kilometara.

MOSKVA KATEGORIČNA: Ne odustaje od sporne rakete koja prijeti raspadom Sporazuma o zabrani raketa srednjeg i kratkog dometa

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj