KATARSKI AMBASADOR U MOSKVI: Iran ima pravo braniti svoje interese u Siriji, ali ne smije posijati sjeme sektaških sukoba

Katarski veleposlanik u Rusiji, Fahd bin Mohammad Al-Attiyah, izjavio je u nedjelju za novinsku agenciju Interfax da Iran ima pravo braniti svoje interese u Siriji, ali ne smije posijati sjeme sektaških sukoba.

“Iran kao i svaka druga zemlja ima legitimne interese”, kazao je Al-Attiyah, tvrdeći da “nema smetnje da ti legitimni interesi budu zaštićeni.”

“Ali ono što nam smeta jeste kada prelaze granicu legitimnosti i kada Iran, kao i svaka druga zemlja, počne da se ‘učvršćava’ na način koji ne služi sirijskim interesima, sirijskom narodu i kada sektaštvo postaje politika kojom se želi podijeliti i kontrolirati, to je ono što mi ne prihvaćamo “, kazao je Al-Attiyah.

“Pozivamo Iran i druge da preispitaju svoja stajališta i da zaista pokušaju pomoći Siriji, da pogledaju što je dobro za Siriju i Sirijce, prije svega”, kazao je. Istodobno, Katar će “sa zadovoljstvom podržati Rusiju, Iran, Tursku i druge ako su istinski uvjereni u to i ako su došli podržati Siriju na bazi tih načela”, rekao je veleposlanik.

Katar trenutno nema diplomatske odnose sa Sirijom i ostao je jedan od najvećih podupiratelja sirijskih oporbenih skupina koje se bore s vladom. Iako Katar i Iran nemaju isti pogled na krizu u Siriji, oni su ostali važni saveznici u regiji Perzijskog zaljeva.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj