NEĆU DA ZAVRŠIM ŽIVOT KAO IZDAJNIK! Abas: Reći ću ‘ne’ SAD-u

Palestinski predsjednik Mahmud Abas najavio je da namjerava da preispita sporazume potpisane s Izraelom i da čak razmatra da ih okonča, ponovivši da odbija kontakte sa SAD-om zbog priznanja Jerusalima kao samo izraelskog, prenio je izraelski TV Kanal 10.

On je rekao novinarima u Kairu da su “vrata palestinskog naroda zaključana za Ameriku” i da “dok ne povuče odluke protiv palestinskog naroda, nijedan Palestinac se neće sastati s rukovodstvom SAD-a, bez obzira koja mu je uloga”.

“Neću završiti život kao izdajnik. Reći ću ‘ne’ (mirovnom sporazumu SAD) i sa mnom će palestinski narod takođe reći ‘ne’”, rekao je Abas, misleći na očekivani plan američkog predsjednika Donalda Trumpa.

On je naveo da su svi sporazum s Izraelom ugroženi, uključujući mirovni sporazum iz 1993. godine potpisan u Bijeloj kući, kao i bezbjednosna saradnja, jer je mirovni proces na samrti.

“Postoje tri stvari koje ne možemo prihvatiti: situacija sa SAD-om, situacija s Izraelom i situacija s Hamasom”, rekao je Abas, vođa Fataha.

Osamdesettrogodišnji palestinski lider je ocijenio da je budućnost opasna, a da on više nema snaga da se bori.

Abas je otputovao u Kairo da s egipatskim predsjednikom Abdel Fatahom el Sisijem diskutije o naporima na pomirenju ekstremističkog Hamasa i umjerenijeg Fataha.

Zvaničnici Fataha su optužili Hamas da su spriječili članove Fataha da upale baklju u Gaza Cityju u ponedjeljak povodom 54 godina od osnivanja partije.

Hamas i Fatah vode borbu za vlast otkako su hamasovci silom preuzeli vlast u pojasu Gaze pobijedivši snage lojalne Fatahu, koji sada dominira samo na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali.

Američki veleposlanik u Izraelu David Friedman je najavio da će Trumpov plan izraelsko-palestinskog mira biti predstavljen sljedećih mjeseci, što je još jedna odgoda objave, prenosi Hina.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u rujnu da će njegov plan biti objavljen za dva do četiri mjeseca, dok je izraelski veleposlanik u UN-u Danny Danon kasnije rekao da će taj plan biti predstavljen početkom 2019.

U međuvremenu su u Izraelu najavljeni prijevremeni izbori predviđeni za 9. travnja i brojni analitičari smatraju da bi plan mogao izazvati puno kontroverzi kad bi ga predstavili prije izbora.

Rekao bih da će taj plan biti otkriven sljedećih mjeseci, rekao je američki veleposlanik u Izraelu David Friedman.

Friedman: Izbori nisu jedini faktor

U objašnjenju odgode je rekao da je do nje došlo i zbog izraelskih izbora, ali da oni nisu jedini čimbenik.

Dodao je da je plan praktično gotov, ali treba biti dorađen.

“Kad ga objavimo želimo da ima najbolje izglede da bude prihvaćen”, dodao je Friedman.

“Izazov za mirovni plan je da postigne što točniju procjenu stvarnosti u regiji “, precizirao je.

Ta nova odgoda je spomenuta dok se savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton od subote nalazi u Izraelu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj