U BRITANSKOM PARLAMENTU NASTAVAK AGONIJE: Lideri Unije neće ponovo pregovarati o ‘Brexitu’

Nakon parlamentarne stanke u prigodi božićnih i novogodišnjih blagdana britanska premijerka Theresa May ovog se tjedna vraća mučnom pitanju Brexita pokušavajući ponovo uvjeriti zastupnike da ne odbiju dogovor o razdruživanju s Europskom unijom postignut s Bruxellesom.

Zastupnici će u srijedu nastaviti raspravu o tom “Dogovoru o izlasku” iz EU-a o kojemu se teško pregovaralo 17 mjeseci, ali kojega je prihvaćanje, čini se, dovedeno u pitanje zbog brojnih kritika.

Svi kritiziraju Dogovor o izlasku

Tekst kritiziraju i pristaše brexita koji se boje neke vrste trajne prilagodbe EU-u i eurofili koji se još nadaju povratku na staro.

Glasovanje predviđeno za 11. prosinca May je u posljednji trenutak odgodila kako bi spriječila poraz koji joj je prijetio.

Ne bude li dogovora do 29. ožujka za kada je najavljen brexit, Velika Britanija će na neuređen način završiti razdoblje članstva u EU-u koje je trajalo više od 40 godina, od čega strahuju gospodarski krugovi.

Premda su britanska glasila zadnjih dana spominjala mogućnost nove odgode glasovanja, May je ustvrdila da će se ono dogoditi idućeg tjedna, oko 15. siječnja.

“Da, pristupit ćemo glasovanju”, rekla je konzervativna čelnica u nedjelju u emisiji The Andrew Marr Show na BBC-ju, upozorivši na nepredvidljive posljedice neprihvaćanja dogovora.

“Ako parlament ne potvrdi dogovor (…) naći ćemo se na nepoznatom terenu (…) Mislim da nitko ne može točno reći što će se tada dogoditi”, istaknula je.

May će nastaviti suradnju s Bruxellesom

Pokušavajući pridobiti zastupnike Theresa May je rekla da bi parlament mogao imati veću ulogu u budućim pregovorima o budućim trgovinskim vezama Londona i dvadesetsedmorice.

Usto je rekla da će nastaviti suradnju s Bruxellesom ne bi li dobila jamstva koja će moći razuvjeriti britanske zastupnike, pošto je tijekom božićnih praznika razgovarala s europskim čelnicima.

No ta bi operacija mogla biti iznimno teška za May čiji je ugled ozbiljno načet prošlog mjeseca kada je njezina stranka organizirala glasovanje o povjerenju koje je na jedvite jade preživjela, ali joj ga je uskratila trećina konzervativnih zastupnika.

Dok se dan brexita približava krupnim koracima, vlada ubrzava pripreme za eventualni izlazak iz EU-a bez dogovora, koje je postavila kao “operativni prioritet”.

Lideri Unije neće ponovo pregovarati o ‘Brexitu’

Europska komisija ponovila je da lideri EU neće ponovo pregovarati o sporazumu za “Brexit” koji su u decembru postigli sa premijerom Velike Britanije Theresom May. Portparol Komisije Margaritis Schinas saopštio je da lideri EU nastavljaju sa pripremama za izlazak Velike Britanije iz Unije bez postignutog sporazuma.

Na pitanje o razgovoru Therese May i predsjednika Komisije Jean-Clauda Junckera u petak, 5. januara, on je rekao da je trenutni sporazum jedini mogući i da se o njemu neće ponovo pregovarati. Schinas je ponovio da nema planiranih razgovora dvije strane, s obzirom na to da su pregovori završeni.

On je naglasio da je razgovor May i Junckera bio “prijateljski” i da će njih dvoje ponovo razgovarati ove sedmice.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj