WASHINGTON POST: Thaci pod pritiskom SAD-a obećao ukidanje taksi?

Pod pritiskom američke administracije i predsjednika Donalda Trampa kosovski predsjednik Hashim Thaci obećao je da će preduzeti značajan korak ka rješavanju eskalirajućeg odmjeravanja snaga sa Srbijom, piše Washington Post.

U tekstu se navodi da se Tramp neuobičajeno direktno obratio srpskom i kosovskom lideru tako što im je poslao lično pisma u kojima nagovještava mogućnost da bi mirovna ceremonija mogla da se održi u Bijeloj kući.

Obećao promijeniti kurs

Američki list navodi da je Thaci 21. decembra, nekoliko dana po dobijanju Trampovog pisma, otišao u Berlin gdje se sastao sa ambasadorom SAD Richardom Grenellom, Trampovim čovjekom od povjerenja. Thaci je tada obećao da će promijeniti kurs kada je riječ o tarifama koje je Priština uvela na svu srpsku robu, a na sastanak je otišao sa trojicom saradnika.

Grenell je od Thacija zatražio normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore, kažu američki zvaničnici. List dodaje da se on nije sastao pojedinačno sa srpskim predsjednikom Vučićem.

“Thaci i ja smo razgovarali o značaju dugoročnih odluka, a ne kratkoročnih reakcija. Drago mi je što je pristao i što se obavezao da će raditi na ukidanju tarifa koje su nedavno uvedene srpskim proizvodima”, rekao je Grenel u izjavi za “Post”.

Spreman razmotriti ukidanje tarifa

Ovaj potez bi pomogao da se pošalju pravi signali da je Thaci ozbiljan kada je riječ o pregovorima, dodao je Grenell koji je bio portparol i savjetnik Johna Boltona, aktuelnog savjetnika za bezbjednost Bijele kuće.

Thaci je u izjavi za “Washington Post”, na engleskom i preko maila u petak, rekao da je “spreman da razmotri ukidanje tarifa ako se za Kosovo otvori jasan put za nastavak u pravcu postizanja konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom”.

Takse bi  Kosovo trebalo ukinuti i u trgovinskoj razmjeni sa Bosnom i Hercegovinom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj