ZANIMLJIVA ISTRAŽIVANJA: Sedam naučno dokazanih prednosti zahvalnosti

Naučnici, neurolozi i psiholozi ukazuju na važnost koju za našu psihu i sveukupan život ima – zahvalnost. Evo šta otkriva istraživanje o zahvalnosti…

Slikovni rezultat za ZAHVALNOST

1. Više ste zadovoljni i manje materijalistički raspoloženi

Nije iznenađenje da nas materijalizam (kupnja stvari da nas učini sretnima) zapravo nas čini nesretnima. Dok privremeno otpuštanje dopamina kada kupujemo stvari daje iluziju da nas stvari čine “sretnim”, taj osjećaj uskoro nestaje. Ubrzo postajemo mentalno i emocionalno zakačeni na uvjerenje da materijalni posjedi stvaraju sreću. Poput ovisnika, i dalje kupujemo sve više i više, što prazni naše džepove i na kraju dana osjećamo se prazno.

Istraživanja su pokazala da nas zahvalnost čini manje materijalistički raspoloženim i zavidnim drugim ljudima. Ta sposobnost da budemo zadovoljni zapravo poboljšava sreću i dugoročno blagostanje.

2. Više smo empatični i više opraštamo

Pokazalo se da zahvalnost povećava empatiju i našu sposobnost brige za druge ljude. Kada dođe do suočavanja s agresorom, pokazalo se da su zahvalni ljudi bili manje reaktivni, brižniji i više razumiju druge osobe.

3. Štiti vas od stresa

Zahvalnost zapravo smanjuje fizički i psihički stres unutar uma i tijela. Stres je glavni uzrok psihosomatskih bolesti što znači da zahvalnost pomaže smirivanju cijelog tijela.Istraživači su takođe otkrili da nam zahvalnost pomaže da se uspješno nosimo sa stresom i nedaćama.

4. Pomaže vam da dublje spavate

Stručnjaci su dokazali da zahvalnost povećava dubinu i dužinu sna.

5. Jača duhovnost

Izražavanje zahvalnosti pomaže da se osjećamo više voljenima i duhovno povezanim.Jedna studija zaključuje da zahvalnost gradi i jača naš osjećaj duhovnosti, što naravno, uveliko povećava naš osjećaj blagostanja.

6. Više ispunjavajući odnosi

Pokazalo se da osjećaj zahvalnosti za ljude oko nas ne samo da podstiče osjećaj pripadnosti i povezanosti, nego i povećava sreću u našim odnosima, prenosi Atma.hr.Kada pronađemo nešto za što možemo biti zahvalni, možemo prevladati probleme poput ljutnje i ogorčenja u našim društvenim odnosima i osjećati se srećnijim u društvu drugih ljudi.

7. Dugoročna sreća

Istraživači su otkrili da zahvalnost zapravo dugoročno povećava vašu sreću i dobrobit. Kada su redovito praktikovali zahvalnost kroz pisanje dnevnika, učesnici studije su doživjeli porast sreće od 2% u prvoj sjednici, 5% nakon prvog mjeseca i 9% nakon šest mjeseci – i to samo zahvaljujući vođenju dnevnika jednom sedmično.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj