DRAGAN ČOVIĆ NA OBILJEŽAVANJU NEUSTAVNOG DANA RS-a! Dan početka genocida čestitao i Jeremić “braći i sestrama s one strane Drine”

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda, posjetio je danas Banjaluku kako bi prisustvovao svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske koji je proglašen neustavnim.

Dragan Čović na obilježavanju Dana Republike Srpske

Reporterka N1 televizije Anđelka Marković javlja da su u dvoranu Borik gdje će akademija biti održana, pristigle zvanice među kojima su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, entitetska predsjednica Željka Cvijanović kao i režiser Emir Kusturica.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

Jeremić čestitao “Dan Republike braći i sestrama s one strane Drine”

Predsjednik Narodne stranke i jedan od lidera Saveza za Srbiju Vuk Jeremić čestitao je danas na Twitteru Dan Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u novembru 2015. godine proglasio neustavnim.

“Neka je na zdravlje i spasenje dan Svetog arhiđakona Stefana Prvomučenika svima koji ga slave, kao i Dan Republike braći i sestrama s one strane Drine”, napisao je Jeremić na Twitteru.

Brojne osude

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta Republika Srpska izražavaju svoje negodovanje zbog činjenice da se nastavlja s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao takozvanog „Dan Republike“.

“I pored odluke Ustavnog suda BiH da 9. januar ne može biti Dan entiteta RS zbog toga što je diskriminirajući za sve nesrbe u tom entitetu predstavnici svih organa vlasti RS su se sistemski, otvoreno, institucionalno, javno i agresivno suprostavili i zauzeli stav da neće izvršiti konačnu i obavezujuću Odluku Ustavnog suda BiH. Na ovaj način oni su se suprotstavili principima funkcionisanja pravne i demokratske države, nastavili sa izazivanjem velike i sveopće napetosti i uznemirenost kod građana, te dodatno narušili političke odnose među političkim akterima i nastavili s potkopavanjem procesa integracije BiH u Evropsku uniju”, navodi se u saopćenju potpredsjednika entiteta RS Ramiza Salkića, bošnjačkih poslanika u klubu poslanika NSRS „Zajedno za BiH“ i delegata Kluba Bošnjaka VNRS.

Predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakira Hasečić za N1 je kazala da je krajnje vrijeme da političari iz BiH kažu “Dosta je” i da se okrenu prema narodu i preživjelim žrtvama rata, povodom današnjeg obilježavanja Dana RS.

“Što se budala ponosi, normalan se stidi. I ptice na grani znaju da se u BiH desila agresija i genocid. Ja sam osjetila zlikovce na svojoj koži dva puta u Višegradu i ne treba mi niko pričati šta se desilo u mom Višegradu, koji je za dva mjeseca etnički očišćen. Jedna sam od hiljade silovanih žena, stotine u mom Višegradu. Ko misli graditi budućnost na našoj muci, vara se. Mislim da je krajnje vrijeme da naši političari iz sva tri naroda koje smo birali kažu: Dosta je i da daju ovom narodu, posebno žrtvama šansu da pokušaju živjeti život dostojan čovjeka”, kazala je Hasečić.

“Nije uspostavljena RS nego hajdučija”

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da postupci i retorika Milorada Dodika nanose štetu stabilizaciji prilika, napretku Bosne i Hercegovine i rješavanju životnih problema njenih građana.

Iako stalno ponavlja kako želi da se što prije uspostavi novi saziv Vijeća ministara BiH, svojim potezima i izjavama to praktično onemogućava. Nepoštivanje zakona i odluka u čijem je donošenju učestvovala i politička partija na čijem je čelu, pokušajima da rješavanje odnosa između Srbije i Kosova poveže sa BiH, omalovažavanjem institucija i simbola BiH, kršenjem odluka Ustavnog suda proslavom neustavnog „Dana RS“, Milorad Dodik  izaziva tenzije koje nikome u BiH, ali ni u regiji, ne mogu donijeti ništa dobro, istaknuto je u saopćenju SDA.

“Na Palama 9. janura nije uspostavljena RS, nego hajdučija”, poručio je Irfan Ajanović, posljednji potpredsjednik Skupštine SFRJ.

 

 

(Global CIR/N1/Agencije)

 

Komentiraj