NOVE TENZIJE: Iračka policija skida zastave Kurdske uprave u Kirkuku

Iračke snage sigurnosti jutros su počele akciju skidanja zastava Kurdske regionalne uprave (KRG) koje su tajno postavljene na brojnim lokacijama u Kirkuku, gradu koji deceniju čeka rješavanje političkog statusa.

Slikovni rezultat za KURDISH FLAG IN KIRKUK

Zvaničnik ureda guvernera u Kirkuku Mervan al-Ani za AA je kazao kako je guverner naredio policiji da ukloni sve zastave KRG-a sa ulica i zgrada političke partije Patriotska unija Kurdistana (KYB).

“Postavljanje zastava KRG-a ili bilo kod političkog entiteta na području provincije Kirkuk je ilegalan čin. Ne želimo proživljavati nove političke i društvene krize“, kazao je Al-Ani.

U oktobru 2017. godine izračke snage sigurnosti su preuzele kontrolu u Kirkuku koji je bio pod kontrolom Peshmergi, oružanih snaga autonomne Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka.

Politička kriza u Iraku ogleda se u stalnim konfrontacijama sunitskih i šiitskih političkih elita, kao i u kriznim odnosima između federalne vlade u Bagdada i pokrajinske vlasti u Erbilu. Neriješeni status Kirkuka još je jedna od spornih tema u Iraku.

Sporni status Kirkuka čeka na rješenje još od 2003. godine i američke invazije u Iraku kada su kurdske snage sa sjevera Iraka preuzele kontrolu u gradu i kada je veliki broj kurdskog stanovništva doselio u grad.

Ustav Iraka iz 2005. godine u članu 140 predviđa da se status Kirkuka odredi referendumom koji će biti organiziran nakon što se prognani stanovnici u periodu vlasti Saddama Husseina vrate u grad i nakon što se izvrši popis stanovništva.

Zvanični Bagdad tvrdi da je vlast u regiji Kirkuka pod ingerencijama iračke vlade, dok lokalno kurdsko stanovništvo i vladajuća Unija kurdskih patriota žele da se regija pripoji Kurdskoj regionalnoj upravi na sjeveru Iraka.

Turkmensko i arapsko stanovništvo i njihove političke stranke se protive tom planu i zahtijevaju da se Kirkuku da specijalni status u Iraku.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj