OBRAZOVANJE I SOLIDARNOST: Pariski Festival za ljudska prava proslavio 16 godina postojanja

Kolektiv Solidarité Laïque koji okuplja 51 obrazovnu organizaciju od 1956. godine uspješno djeluje protiv ekskluzija i za kvalitetnije obrazovanje. U Francuskoj, parisko sjedište daje upute domaćim odjelima i onima u više od 20 zemalja gdje se organiziraju akcije za zastitu civilnog društva te solidarne djelatnosti. 

Manifestacija učestvuje u stvaranju diverziteta sedme umjetnosti jer su odabrani filmovi najprije pretpremijere ili ostvarenja nepokazana u tradicionalnim dvoranama.

Prilikom podjele priznanja organiziranih u ‘Muzeju imigracije’, smještenom na  Zlatnim vratima Grada svjetlosti, Festival je nagradio dva ostvarenja Tisuće djevojaka poput mene afganistanske rediteljice Sahre Mani koja je dobila Grand Prix i film Silas“, kanadsko -juznoafričkih cineastica Anjali Nayar  i Hawe Essuman, kojima je uručena Specijalna nagrada žirija.

Piše: Džana Mujadžić

Svjedočenja koja su nošena dahom dokumentaraca, na poseban način slave i pozivaju na borbu za potpunu primjenu Univerzalne deklaracije ljudskih prava, 70 godina nakon ustanovljenja Povelje.

Zanimljivo je kako je česko-hrvatska koprodukcija “Kada dođe rat“, Jana Gebrta,dokumentarno ostvarenje od 75 minuta, na znalački način postavilo veoma aktualno pitanje – kako paravojna, fašisticka grupa dolazi do  političke moci, bila veoma posjećena i analizirana  u pariskom Kulturnom centru Republike Češke, čiji je direktor Jiri Hnilica ljubazno i besplatno otvorio vrata institucije, smještene odmah pored čuvene Akademije lijepih umjetnosti, slavne E.N.S.B.A-e.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj