ODGOVOR NA TRAMPOVU BLOKADU VLADE? Američki Senat podržao propalestinski pokret BDS

Američki demokratski senatori odbacili su prijedlog koji bi pristalicama Izraela dao nova sredstva protiv propalestinskog pokreta BDS (“Bojkot, deinvestiranje, sankcije”).

Prijedlog je odbijen s 56 prema 44 glasa u utorak navečer, nedovoljno da pređe prag od 60 glasova u Senatu, ali su svi osim četvero demokrata glasali protiv njega, prenosi FENA.

Mjera bi omogućila državi i lokalnim vlastima da odbiju saradnju s firmama koje posluju s BDS-om.

Pristalice BDS-a smatraju taj sve popularniji pokret sredstvom protivljenja izraelskoj represiji nad palestinskim narodom, ali bi prijedlog bio jedno od sredstava borbe protiv njega.

Kršenje prava na slobodu govora

Glasanje je održano u vrijeme djelomične blokade rada savezne vlade, izazvane rastućim napetostima između republikanaca i demokrata u vezi s finansaranjem gradnje zida na meksičkoj granici, koje je tražio predsjednik Donald Tramp.

Pokret BDS radi na ukidanju međunarodne podrške izraelskoj represiji nad palestinskim narodom i vrši pritisak na Izrael da poštuje međunarodno pravo, sudeći po zvaničnom sajtu tog pokreta.

Progresivne i liberalne snage širom Sjedinjenih Američkih Država, među kojima su grupe za građanska prava, kao što je Udruženje američkih građanskih sloboda (ACLU), žestoko su se usprotivile prijedlogu, tvrdeći da krši pravo na slobodu govora.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj