USVOJEN FEDERALNI BUDŽET! Bh. blok ponovo u manjini, za budžet glasalo 57 zastupnika!

Za budžet je glasalo ukupno 57 zastupnika iz SDA, HDZ-a, HDZ 1990, SBB-a, PDA, A-SDA i jedan zastupnik NB-a. Protiv su bili zastupnici Bh. bloka (SDP, DF, NS) dok su suzdržani bili zastupnici Naroda i pravde te dva zastupnika Nezavisnog bloka.

Slikovni rezultat za parlament federacije usvojio budžet

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obrazložio je prijedlog budžeta, kazavši da industrijska proizvodnja raste i da su prihodi od namjenske industrije nastavili rasti.

“Vidljiv je porast plata u realnom sektoru. U periodu koji slijedi moramo raditi na poreznim rasterećenjima”, deklamovao je Novalić prije nego što je poručio da, prema Vladinom prijedlogu, budžet iznosi 2,653 milijarde KM.

– Budžet FBiH za 2019. odražava opredijeljenost ove i svake vlade koja bude instalirana za nastavak provedbe mjera smanjenja ukupnih rashoda i izdataka, poboljšanja naplate javnih prihoda, što bi u konačnici i uz ograničene kapacitete omogućilo stvaranje fiskalnog prostora za dodatne javne investicije, porast zaposlenosti – kazao je federalni premijer Fadil Novalić.

Glasanje o hitnoj proceduri pokazalo je da većina koja je izabrala predsjedavajućeg ovog doma Elvira Karajbića danas, očigledno, nije postojala. Otvoreno je i pitanje nove parlamentarne većine koja bi, prema riječima šefa Kluba SDA Asima Sarajlića, i na federalnom i državnom nivou trebala biti formalizovana do kraja februara.

– Logično je da SDA, HDZ i SBB glasaju za prijedlog Vlade jer oni imaju svoje ministre u Vladi i oni su kreirali taj budžet. Nije to budžet Fadila Novalića ili SDA. I SDA i HDZ i SBB su imali logične razloge, a ovi ostali koji su glasali, tu se možda nazire neka nova parlamentarna većina – smatra Sarajlić.

– Ovo smo podržali iz principijelnih razloga, jer naši ministri su učestvovali u kreiranju ovog budžeta. Također, oni su glasali na vladi, tako da smo i mi danas u Parlamentu glasali kako za hitnost tako ćemo imati priliku i za sve ostale tačke – istakla je Azra Hadžić-Bećirspahić, predsjednica Kluba SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

– Na prošloj konstituirajućoj sjednici smo dobili podršku da predsjedavajući bude Elvir Karajbić. I tada smo rekli da je to samo da bi Parlament mogao da funkcioniše, danas se pokazalo da Parlament funkcioniše. Čim se pojavi nova parlamentarna većina koja će formirati Vladu, možda će u njoj biti SDP, mošda neće, Karajbić će biti spreman da odstupi sa pozicije – kazao je zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić.

Ranije danas je završena konstituirajuća sjednica, ali bez izbora dopredsjedavajućih ovog doma. Iz reda hrvatskog naroda kandidati su bili Mladen Bošković – prijedlog HDZ-a BiH, a Mara Đukić – prijedlog Koalicije DF-GS. Treći kandidat bila je Sabina Ćudić, iz reda Ostalih – prijedlog Kluba Naše stranke.

Za izbor kandidatkinje Demokratske fronte glasalo je samo 32 zastupnika, iz reda SDP-a, DF-a i Naše stranke.

Zastupnici iz ostalih stranaka, a koje nominalno sudjeluju u parlamentarnoj većini, dakle Savez za bolju budućnost, PDA i Nezavisni blok, glasali su protiv ili su pak bili suzdržani.

Alma Kratina iz DF-a zatražila je pojedinačno izjašnjavanje, pa je ustanovljeno da su zastupnici SDP, DF i NS glasali  “za”, zastupnici PDA “protiv” dok su zastupnici SBB,Nezavisnog blok te Naroda i pravde bili “suzdržavni”.

Nakon toga pristupilo se glasanju za prijedlog HDZ-a, odnosno da se za dopredsjedavajućeg imenuje Mladen Bošković. Za je glasalo 32 zastupnika, suzdržana su bila 34 a protiv je bilo 27, tako da ni on nije dobio podršku.

Boškovič je potom zatražio pojedinačno izjašnjavenje. Zastuonici SDP, DF i NS glasali su protiv, dok su zastupnici SBB, A-SDA i PDA  glasali za ozbor Boškovića. zastunici SA i NiP bli su  suzdržani.

I kandidatkinja Naše stranke Sabina Ćudić za istu funciju iz reda “ostalih”, nije dobila dovoljan broj glasova. Za njen izbor glasala su 42 zastupnika, dok je protiv i suzdržanih bilo puno više (21 odnosno 24).

Na pojedinačnom glasanju ustanovljeno je da su zastupnici SDA bili suzdržani, HDZ je bio protiv, SBB je bio za, kao i SDP, DF te NS. Nezavisni blok bio je suzdržan, kao i PDA te NiP.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj