DŽAFEROVIĆ NAKON SUSRETA SA IZVJESTIOCEM EU PARLAMENTA ZA BiH: Urgentno predati odgovore na dodatna pitanja EU

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH nakon sastanak sa Cristianom Dan Predom izjavio je da Vijeće ministara urgentno mora poslati odgovore na dodatna pitanja, te da očekuje da će taj proces biti okončan u narednih nekoliko dana.

Džaferović: Urgentno predati odgovore na dodatna pitanja EU

Džaferović je istakao da je ovo bio važan sastanak za BiH, kojem je osim Cristiana Dan Prede, izvjestitelja Evropske komisije za BiH, prisustvovao i šef delegacije EU u BiH – Lars-Gunnar Wigemark, te da su to ljudi koji snažno podržavaju put BiH ka Evropskoj uniji.

“Na nama je najurgentnije da riješimo pitanje odgovora na dodatna pitanja. Očekujem da će taj proces biti okončan u narednim danima. Postoje određeni problemi u poglavlju 26, što se tiče obrazovanja”, kazao je Džaferović.

On je kazao da očekuje od Vijeća ministara da kompletira odgovore i da ih dostavi Evropskoj komisiji.

“Drugo specifično pitanje je funkcionisanje parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje. Taj odbor Evropskog parlamenta čini grupa zastupnika iz Evropskog parlamenta i naša zajednička Komisija za EU integracije. Vodi se rasprava o poslovniku o radu. Imamo problem sa stavom zastupnika koji dolaze iz entiteta Republika Srpska, kada je odlučivanje u pitanju”, kazao je Džaferović.

On je podsjetio da Evropska komisija ima svoja pravila i da BiH treba da ih prihvati u skladu sa preporukama Evropske komisije.

“Mi ćemo pokušati naći rješenje. Cilj je da BiH što prije dobije kandidatski status, ove godine, prije izbora za Evropski parlament”, poručio je.

On se zahvalio na predanom radu kada je u pitanju evropski put Bosne i Hercegovine.

Ne znam kako će Predsjedništvo, ali znam kako ću ja reagirati!

“Ponašanje ambasadora je za svaku osudu. Prisustvovanje jednom antiustavnom činu je iskazivanje i nepoštivanje suvereniteta BiH i zbog toga ja to prisustvo osuđujem. Vidim da je danas poduzeto nekoliko koraka od strane vlasti Republike Hrvatske. Šta će Hrvatska uraditi na tom planu, ne znam. Znam da ću ja ovdje unutar Predsjedništva BiH pokrenuti neke disikusije i procedure na tu temu. Ne znam kako će Predsjedništvo reagirati , ali znam kako ću ja reagirati”, poručio je Džaferović te dodao:

“Ambasador se svojim jučerašnjim postupkom isključio od svih budućih kontakata sa mnom”, poruka je člana Predsjedništva BiH.

Prisustvo Del Vechija kritikovali su mnogi, pogotovo u Hrvatskoj. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana del Vechija u Banja Luku.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana del Vechija u Banjaluku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i detaljno će ispitati kako je do toga došlo, priopćeno je danas sa Zrinjevca.

Kako neslužbeno doznaje naš reporter Hrvoje Krešić, premijer Plenković zatražio je od ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić da pozove veleposlanika Hrvatske iz BiH u Hrvatsku na razgovor. Razlog tome je jučerašnji odlazak veleposlanika na svečanost kod Dodika.

Hoće li nakon razgovora u Hrvatskoj del Vechio biti razriješen, doznate će se uskoro.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj