EU UVELA SANKCIJE IRANU: Holandija optužila Teheran za umiješanost u dva atentata

Evropska unija je zamrznula imovinu iranske obavještajne službe i dvojice agenata, nakon što je Holandija optužila Teheran za dva ubistva na svom teritoriju i priključila se Francuskoj i Danskoj u tvrdnjama da je Iran planirao još napada u Evropi.

To je prvi put da je EU sankcionirala Iran nakon što je prije tri godine ukinula sankcije Teheranu poslije potpisivanja nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

– Evropska unija se dogovorila oko uvođenja sankcija iranskoj obavještajnoj službi zbog atentata na evropskom tlu. Unija šalje snažan signal da neće tolerirati takvo ponašanje u Evropi – napisao je na Twitteru  Anders Samuelsen, danski ministar vanjskih poslova.

Holandska vlada u utorak je javno optužila Iran za planiranje, kao i za dva izvedena atentata 2015. i 2017. u pismu parlamentu u kojem prijeti dodatnim ekonomskim sankcijama ako Iran ne bude sarađivao s evropskim istražiteljima.

Iran je odbacio optužbe, rekavši da je cilj tih optužbi naštetiti evropsko-iranskim odnosima.

Pariz optužuje Teheran za planiranje bombaškog napada na skup iranske oporbe kod Pariza, dok je Danska objavila da je spriječila plan iranske obavještajne agencije da ubije iranskog oporbenog političara na svome teritoriju.

Holandija je saopćila da ima “snažne indicije” kako Iran stoji iza ubistva dvojice holandskih državljana iranskog porijekla 2015. i 2017.

Iran opovrgava bilo kakvu umiješanost u te atentate.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. EU je opasno zaglavila u sukobu sa USA, zbog neposluha ,Njemacka povlaci zlato iz SAD-a itd.Na primjeru Bliskog istoka se najbolje vidi kako SAD gubi svoju ulogu svjetskog hegemona. Stvaranjem geopolitičkog kaosa, unatoč uloženim ogromnim sredstvima i resursima, iako još nije jasno kako će se posložiti interesi globalnih i regionalnih igrača, jedno je već sada jasno. Utjecaj i reputacija SAD je u slobodnom padu. I do jučer neupitni saveznici (Turska, Saudia) povlače ručnu. A Rusija je tu odigrala vrhunski. Od opasnosti da izgubi i posljednju pomorsku bazu u Sredozemlju, došla je do toga da je u slučaju potrebe u stanju zatvoriti nebo iznad velikog dijela Bliskog istoka i Sredozemlja. I nametnula se kao politički akter, prihvatljiv sukobljenim stranama kao medijator, bez kojeg nije moguće pronaći neko ostvarivo rješenje.
    Pozicija Izraela je, od ocjene analitičara da je on jedini dobitnik od urušavanja njemu neprijateljskih država, došla do toga da su mu protivnici doslovno na granici. I to mnogo snažniji nego što su to bili ranije. Izrael zračnim napadima pokušava omesti Iran i Hezbollah. Bez obzira i da se radi o spektakularno uspješnim, to su taktički potezi, koji ne vode nikuda i ništa ne mijenjaju na strateškom planu. Izrael će morati dobro promisliti što i kako dalje i koje su mu opcije na raspolaganju.
    U SAD očito ne može proniknuti svijest da nešto treba mijenjati, ukoliko se želi zadržati primat. Doduše ne unipolarni kao do sada, ali ipak primat. Prvog među nekoliko jednakih. I da pored svih silnih trustova mozgova (think-tankova) pogledaju preko ramena gdje su bili 1999. g; gdje 2009. g; a gdje su 2019. g. Bahato ustraju na prevaziđenom modelu sankcija. Njihove unilateralne sankcije, koje zahvaljujući svom realnom položaju hegemona, mogu poput nekog nasilnika nametnuti ostatku svijeta, protivno međunarodnom pravu, imaju sve slabiji učinak. Osim što nanose štetu i otežavaju život stanovništvu pogođenih država, ne mogu promijeniti njihovu politiku. I to će moći sve manje. Pa i u kombinaciji sa ostalim vrstama pritiska. Jer se pogođeni njima prilagođavaju. I sve uspješnije ih prevazilaze. SAD su već sada u poziciji da najvećim protivnicima ne mogu nametnuti svoja rješenja vojnim putem. Što bi naš narod rekao, love na galamu. Jer je i sila malo zarđala, a ovi što neće slušati, nemaju više samo praćke.
    Tvrdoglavo ustrajavanje na dosadašnjem modelu ponašanja u međunarodnim odnosima neće i ne može ih vratiti na nekadašnje pozicije neospornog glavnog baje u geopolitičkom selu sa druge strane nabavka i proizvodnja naftom ……..Prema nedavnom izvještaju kojeg je objavio The Wall Street Journala, tisuće tunela izbušenih u posljednjih pet godina daju puno manje energenata od količine koju su na temelju predviđanja očekivali investitori. Novo otkriće postavlja pitanje o snazi opskrbe a-m naftom , ali, iznad svega, kolika je realna vrijednost kompanija u ovom sektoru,…………..

    Reply

Komentiraj