DAN PREDA POSLAO JASNU PORUKU DODIKU: Lakše je otići u Rusiju kod Putina, ali tako se ne postaje članicom EU!

Cristian Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, je poslije okruglog stola o integracijama u Uniju održanom u Sarajevu poručio da odlaskom u Rusiju niko neće postati članicom Evropske unije. Pojedine političare iz Republike Srpske je naveo kao odgovorne za blokade u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Dan Preda: Odlaskom u Rusiju niko neće postati članicom EU

Na pitanje ko blokira proces integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, Preda je odgovorio:

“Jučer sam otvoreno rekao u razgovorima da su u prošlom sazivu Parlamenta delegati iz Republike Srpske bili protiv uspostavljanja zajedničkog parlamentarnog odbora. To je samo jedan primjer. Drugi primjer da i iz neznanja blokiraju proces. Sva imena su vam poznata koja blokiraju proces”.

Prema riječima izvjestioca Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, pokušavao se sastati u nekoliko navrata sa Željkom Cvijanović dok je bila premijerka Republike Srpske, ali bezuspješno, kao i sa Miloradom Dodikom. Potom je naglasio:

“Lakše je otići kod Putina i Rusiju. Odlaskom u Rusiju niko neće postati članicom Evropske unije. Ovo je poziv da više dolaze u Brisel”.

Cristian Dan Preda boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Jučer se sastao sa članovima Predsjedništva – Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj