FRANCUSKOJ MINISTRICI PRIJETE SMRĆU: Moguće je da ‘Žute prsluke’ finansira strana sila

Marlene Schiappa, francuska ministrica za ravnopravnost spolova, izjavila je u četvrtak da postoji mogućnost da proteste “Žutih prsluka” finansira neka strana sila.

Ona je za radio France Inter komentirala proteste “Žutih prsluka” u zemlji, podsjetivši da je više od milion eura donirano francuskim policajcima povrijeđenim u sukobima s aktivistima tog pokreta, piše Anadolija.

“Mene, ustvari, zanima ko finansira one koji posežu za nasiljem na protestima? Jesu li to neke strane sile?”, zapitala je Schiappa. Dodala je da već mjesecima prima poruke u kojima joj se prijeti čak i smrću.

Antivladine proteste u Francuskoj već dva mjeseca organizira pokret “žutih prsluka”. Pokret je dobio ime po fluorescentnim prslucima, koji, po zakonu u automobilima, moraju imati svi vozači u Francuskoj.

“Žuti prsluci” počeli su proteste sredinom novembra prošle godine, zbog najave francuskih vlasti da će povećati porez na gorivo. Od 17. novembra u protestima je poginulo najmanje deset ljudi, dok ih je oko 1.000 povrijeđeno. Privedeno je oko 5.600 osoba.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj