ISPOVIJEST PROGRAMERA KOJI JE ZBOG BREXITA ODLUČIO NAPUSTITI BRITANIJU: ‘Atmosfera me ovdje silno podsjeća na vrijeme uoči sloma Jugoslavije’

Programer podrijetlom s područja bivše Jugoslavije odlučio je napustiti Veliku Britaniju nakon deset uspješnih godina zbog nesigurnosti i “bezumnog plemenskog ponašanja” uzrokovanog britanskom odlukom da napusti Europsku uniju.

Kako javlja Guardian, stručnjak za IT kojeg su, radi zaštite identiteta, nazvali Jan, već je osnovao tvrtku u Švicarskoj i kaže da su mu tamo osigurani svi uvjeti. Kao jedan od razloga za odlazak iz zemlje, Jan je istaknuo pad vrijednosti britanske funte koja mu je, rekao je, “ubila” posao. Naime, zbog pada funte uzrokovanog Brexitom značajno su mu porasli troškovi suradnika koje angažira u Rumunjskoj i Indiji.

Otok koji zapada u stanje bezumnog plemenskog ponašanja

Iako u Engleskoj žive čitavo desetljeće, 42-godišnji Jan i supruga odlučili su preseliti jer, kako su rekli, “ne žele biti zarobljeni na otoku koji zapada u stanje bezumnog plemenskog ponašanja”.

Guardian piše kako njegova priča odražava borbu mnogih vlasnika malih i srednjih poduzeća koji su pogođeni kolapsom vrijednosti valute nakon referenduma, na kojem je britanska većina izabrala Brexit.

Ističu kako je Janova tvrtka vrlo uspješna, te surađuje s vodećim svjetskim IT tvrtkama poput američkog Applea.

– Teška srca odlučili smo se na preseljenje, otkazali hipoteku i ugasili poduzeće u Ujedinjenom Kraljevstvu. Učimo njemački, a u Švicarsku smo preselili i cijelu životnu ušteđevinu – rekao je Jan novinarima.

Britanija krenula putem Srbije 1988. godine

Zanimljivo, britanski list fokus priče prebacio je na činjenicu da Jan dolazi s Balkana, odnosno da se na preseljenje odlučio nakon “Titove Jugoslavije, kada je Srbijom zavladao nacionalizam, isključivost i plemensko ponašanje”. Čini se kao da Guardian na neki način pokušava ukazati kako je klima u Velikoj Britaniji slična devedesetima na području bivše Jugoslavije.

– Nevjerojatno mi je da Britanija svojom odlukom o “više kontrole” zapravo ide u smjeru u kojem je Srbija išla 1988., umjesto da ide u smjeru u kojem je Švicarska 2018. godine – rekao je Jan.

Ističe se i kako je Janova tvrtka izravno stvarala novac, donoseći ga od strane američkih klijenata u engleski proračun.

– Zapanjujuće je kako nitko ne brine o tome kako će male kompanije funkcionirati iz dana u dan nakon Brexita. Shvatio sam da ne smijem dozvoliti da moj posao postane talac takve politike, pa sam odlučio otići – pojasnio je muškarac.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj