NJEMAČKA NE PRISTAJE NA UCJENE! Maas: ‘Sjeverni tok 2’ je panevropski projekat i američke sankcije bile bi loša strategija

Američke sankcije protiv gasovoda “Sjeverni tok 2” predstavljale bi pogrešan način rješavanja sporova u vezi sa snabdijevanjem energentima, rekao je njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas). “O pitanjima evropske energetske politike mora se odlučivati u Evropi, ne u SAD”, rekao je Mas.

Panevropski značaj

On je dodao da uvođenje jednostranih sankcija u vezi sa “Sjevernim tokom 2” nije dobra strategija. Prema njegovim riječima, „Sjeverni tok 2“ nije isključivo njemački i ruski projekat — on ima panevropski značaj.

Protiv realizacije gasovoda se zalaže nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od tranzita ruskog goriva i Sjedinjene Američke Države koje imaju ambiciozne namjere za izvoz svog gasa u Evropu.

S tim u vezi, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Tramp prati interese američkog biznisa za snabdijevanje Evrope tečnim prirodnim gasom iz SAD-a.

Sa svoje strane, njemačka kancelarka Angela Merkel je više puta konstatovala da Berlin vidi „Sjeverni tok 2“ kao komercijalni projekat, ali istovremeno povezuje njegovu realizaciju sa očuvanjem tranzita ruskog gasa preko Ukrajine.

 

Tramp ‘zabrinut’ za Ukrajinu i EU?

Američki predsjednik Donald Tramp optužio je Njemačku da je “zarobljenik” Rusije zbog energetske zavisnosti prema Moskvi i založio se za prekid radova na gradnji gasovoda “Sjeverni tok 2”. Vrijednost ovog projekta, koji predvodi Rusija, je oko 11 milijardi dolara.

Vašington je zabrinut da gasovod “Sjeverni tok 2”, koji će biti postavljen ispod Baltičkog mora i zaobilazi Ukrajinu, uskratiti Kijevu važne tranzitne prihode. Vašington je ujedno optužio Moskvu da tim projektom pokušava da podijeli Evropu.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. EU ne samo, da neče nikog odbaciti, još če vršiti pritisak na ostale istočne zemlje, da uđu, ISKLJUČIVO ZBOG VEČANJA TRŽIŠTA! Ukrajinu i Bjelorusiju

    Reply

Komentiraj