PROTESTI U SUDANU TRAJU VEĆ MJESEC DANA: Najmanje 24 mrtvih i 130 povrijeđenih tokom antivladinih demonstracija

Najmanje 24 osobe su poginule, a 131 je povrijeđena tokom nereda u Sudanu koji su počeli 19. decembra prošle godine, nakon zvanične posjete sudanskog predsjednika Omara al-Bashira sirijskoj prijestolnici. 

Glavni sudanski tužilac Amir Muhammed Ibrahim je na konferenciji u glavnom gradu Khartoumu potvrdio je kako je od 19. decembra, kada su počeli neredi u ovoj zemlji, u pokrajini Gadairf poginulo devet, te u Nilu šest, Sjeveru, Bijelom Nilu i glavnom gradu Khartoumu po tri osobe.

“Usljed nereda poginule su 24, povrijeđena najmanje 131 osoba”, rekao je Ibrahim.

Širom Sudana od 19. decembra traju masovni antivladini protesti koji su organizirani zbog rasta cijena, inflacije i sve lošije ekonomske situacije u toj zemlji.

NAKON BEŠIROVE ZVANIČNE POSJETE DAMASKU! U Sudanu izbili veliki nemiri: Opozicija pokrenula mase uz parole “narod želi srušiti režim i osvojiti slobodu”, u nekoliko provincija uveden policijski sat, pale prve žrtve

Savez sindikata kao organizator protesta ima podršku sudanske opozicije, a do sada je došlo do četiri neuspješna pokušaj održavanja marša na predsjedničku palatu na obali Nila.

Sudanske sigurnosne snage su ranije rastjerale hiljade demonstranata koji su se okupili u centru glavnog grada Khartouma i zahtijevali ostavku predsjednika Omara al-Bashira, koji je na vlasti od 1989. godine.

Sudan bio na spisku ‘arapskog proljeća’

Inače, Sudan je bio na čuvenom spisku država čije je režime trebalo srušiti u jeku tzv. revolucija nazvanih zbirnim imenom ‘arapsko proljeće’. Planove je u jednom tv obraćanju obznanio general Wesley Clark.

Clark je 2007. godine prepričao diskusiju koju je imao u Pentagonu odmah nakon napada 11. septembra 2001.

-Išao sam u Pentagon odmah nakon 9/11. Pošao sam dolje niz stepenice samo kako bih pozdravio neke ljude u Združenom stožeru koji su nekada radili za mene, i jedan od generala me pozvao unutra. Rekao je: “Gospodine, morate ući i popričati sa mnom na trenutak”. Pa kaže: “Donijeli smo odluku da idemo u rat protiv Iraka”. To je bilo oko 20. septembra. Ja sam mu rekao: “Idemo u rat s Irakom? Zašto?” Kaže on: “Ne znam…, pretpostavljam da ne znaju što drugo učiniti.” Pa sam mu rekao: “Dobro jesu li pronašli neke informacije koje povezuju Saddama s al-Kaidom?” On kaže: “Ne, ne…, nema ništa novog u vezi s tim. Jednostavno su donijeli odluku da krenu u rat s Irakom…, izgleda da je stvar u tome što ne znamo što bismo učinili s teroristima, ali imamo dobru vojsku i možemo rušiti vlade”. Rekao je: “Izgleda da ako je jedini alat koji imaš čekić, onda ti svaki problem sigurno izgleda kao čavao.”

Nekoliko sedmica kasnije vratio sam se da ga ponovno vidim, a do tog vremena smo već bombardirali Afganistan. Pitao sam ga: “Idemo li još uvijek u rat s Irakom?” A on je rekao: “Oh, još gore je nego to”. Posegnuo je do svog stola, podigao komad papira i rekao: “Upravo su mi ovo dali od gore” — u prijevodu iz Ureda ministra obrane — “danas”…, “Ovo je memorandum koji opisuje kako ćemo riješiti sedam zemalja u 5 godina, počevši s Irakom, a zatim Sirijom, Libanonom, Libijom, Somalijom, Sudanom i okončati s Iranom“. Upitao sam ga: “Je li to povjerljivo?” On kaže: “Da, gospodine.” Ja kažem: “Pa onda mi nemoj to pokazivati”. Vidio sam ga prije godinu dana otprilike, i pitao ga sjeća li se toga. Rekao je: “Gospodine, nisam vam pokazao taj memo! Nisam vam ga pokazao!”

Clarkovo prepričavanje ovog sastanka se čini istinitim, s obzirom da su SAD već pokušale uništiti nekoliko ciljanih zemalja.

 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] skup u glavnom gradu Sudana POGINULE TRI OSOBE: Novi neredi na antivladinim protestima u Sudanu PROTESTI U SUDANU TRAJU VEĆ MJESEC DANA: Najmanje 24 mrtvih i 130 povrijeđenih tokom antivladinih … VLASTI NE ZNAJU RAZLOG! Potpuni nestanak struje u […]

Komentiraj