UZBUNA NA ALPAMA: Stiže još metar snijega…

Obilne snježne padaline izazvale su haos u pojedinim dijelovima Njemačke i Švicarske gdje su ceste blokirane, vozovi ne voze, a škole su zatvorene, javlja BBC.

U Bavarskoj gdje je palo najviše snijega, Crveni križ pomagao je vozačima čiji su automobili zatrpani na cestama, a jedan dječak od devet godina poginuo je nedaleko od Minhena kad je drvo palo na njega. U Švicarskoj je prednji dio jednog hotela oštećen u snježnoj lavini, a u Švedskoj i Norveškoj snježna oluja je blokirala puteve.

U Austriji su spasioci pružili pomoć 41-godišnjem poljskom skijašu koji je zapeo u dva metra dubokom snijegu na području skijaškog centra Schlossalmbahn. Ipak, tokom petka situacija je u nekim dijelovima Austrije nešto lakša nego dan ranije kad je napadao snijeg visine tri metra. Prošle sedmice 15 je ljudi poginulo, dvojica planinara se od prošle subote vode kao nestali, a u dijelovima Bavarske neka sela su potpuno odsječena.

– Ovolika količina snijega na visinama većim od 800 metara nadmorske visine događa se svakih 30 do 100 godina – izjavio je Alexander Radlherr iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku.

Austrijska vojska poslala je helikoptere da otpuhuju snijeg s krošnji drveća kako bi se spriječilo padanje stabala na željezničke pruge i ceste.

U Švedskoj je na sjevernom dijelu zemlje puhao jak snježni vjetar, ponegdje čak 49,7 metara u sekundi, dok su na sjeveru Norveške vozači morali noć s četvrtka na petak provesti na planinskom putu.

Situacija je posebno teška bila i u Bavarskoj, gdje su lokalni mediji izvještavali o tome kako je snijeg paralizirao cijeli javni život. Na jugu i istoku vozovi ne voze, a ceste su odsječene uslijed pada drveća. Mnogi letovi iz Minhena i Frankfurta su otkazani. A vojska je poslala 200 vojnika da pomognu ljudima koji su zapeli u snijegu na granici s Austrijom.

Nakon što su olujni vjetrovi tokom noći stvorili snježne nanose u dijelovima Austrije, meteorolozi su izdali novo upozorenje za lavinu.

Idućih par dana očekuje se novi snijeg, nakon kratkog predaha u petak s razmjerno malo snježnih padavina, prenosi Index.

Nova velika snježna oluja kreće se prema Alpima, posebno prema području sjeverne i zapadne Austrije, južne Njemačke i istočne Švicarske. U idućih nekoliko dana lokalno se opet očekuje i više od metar snijega.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj