WALL STREET JOURNAL: Bijela kuća tražila od Pentagona opcije napada na Iran

Tim za Nacionalnu sigurnost Bijele kuće zatražio je prošle godine od Pentagona da iznese opcije za vojne udare na Iran, nakon što su militanti, koje podržava Teheran, ispalili minobacačke granate na oblast Bagdada u kojoj se nalazi i američka ambasada, piše američki dnevnik “Wall Street Journal”.

List piše, pozivajući se na bivše i aktuelne zvaničnike u administraciji, da je zahtjev Tima za Nacionalnu sigurnost na čijem je čelu John Bolton izazvao zabrinutost među zvaničnicima Pentagona i State Departmenta.

Pentagon je odgovorio na zahtjev, ali nije poznato da li su opcije za vojni udar na Iran došle do Bijele kuće i da li je američki predsjednik Donald Tramp bio upoznat sa situacijom.

Odluka o zahtjevu za vojne udare na Iran donesena je nakon incidenta u septembru kada su tri minobacačke granate ispaljene na diplomatsku četvrt u Bagdadu. Granate su pale na otvoren prostor i niko nije povrijeđen.

Američki državni sekretar Mike Pompeo i glasnogovornik State Departmenta nisu željeli komentarisati tekst “Wall Street Journala”.

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost ipak je dao izjavu za magazin.

„Mi nastavljamo sa razmatranjem statusa našeg osoblja nakon pokušaja napada na našu Ambasadu u Bagdadu i naš Konzulat u Basri. Mi ćemo razmotriti pun opseg opcija kako bismo sačuvali njihovu bezbjednost i naše interese“, rekao je portparol.

Teheran će proizvoditi sopstveno uranijumsko gorivo

Istovremeno, Iran je preduzeo preliminarne korake za izradu uranijumskog goriva sa čistoćom od 20 odsto za reaktore kako ne bi morao da kopira strane proizvode, izjavio je danas direktor iranske Agencije za atomsku energiju Ali Akber Salehi.

Prema nuklearnom sporazumu, koji je Iran postigao 2015. godine sa svjetskim silama, ograničen je nivo za obogaćenje uranijuma na 3,67 odsto, što je znatno ispod 20 odsto koliko je obogaćenje iznosilo prije dogovora.

Iranu je dozvoljeno da proizvodi nuklearno gorivo pod strogim uslovima koje treba da odobri radna grupa koju čine potpisnice dogovora. Pod te uslove spada i to da se osigura da se gorivo ne može mijenjati u uranijum heksaflorid, koje je pogonsko gorivo za centrifuge namjenjene za obogaćenje uranijuma.

“Ostvarili smo napredak u nuklearnoj nauci i industriji tako da možemo da proizvodimo sopstveno gorivo, a ne da koristimo tuđu izradu. Započeta su preliminarna mjerenja za moderno gorivo od 20 odsto i mi smo na korak od toga da i to ostvarimo”, rekao je Salehi.

Prema njegovim riječima, novi proizvod razlikuje se od prethodnih goriva od 20 odsto i mogu ga isporučiti u svaki reaktor poput onog u elektrani u Teheranu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj