(FOTO/VIDEO) OPSADNO STANJE U RIMU: Na aerodrom sletio član zabranjene ljevičarske grupe, koji je bio u bjekstvu skoro 40 godina

Italijanski bivši ekstremni ljevičar Ćezare Batisti (64), osuđen na doživotnu robiju zbog ubistava, stigao je danas italijanskim vojnim avionom iz Bolivije na rimski aerodrom.

Batisti je, bez lisica, izašao iz aviona okružen policijom, prenijela je agencija AP. Batisti je bio skoro 40 godina u bjekstvu, a uhapšen je u subotu u Santa Kruzu, u Boliviji. Uhapsio ga je Interpol.

FOTO/AP

On je osuđen na doživotni zatvor zbog umiješanosti u četiri ubistva 70-ih godina prošlog vijeka, kao član ultra ljevičarske grupe “Naoružani proleteri za komunizam”.

Nakon što je pobjegao iz zatvora 1981. godine, neko vrijeme je živio u Francuskoj, prije nego što je pobjegao u Brazil. On je u toj zemlji živio uz podršku bivšeg predsjednika ljevičara Luisa Injacija Lula da Silve.

FOTO/AP

Nakon što je nedavno pobijedio na izborima, novo brazilski predsednik Žair Bolsonaro je obećao da će Bastistija isporučiti Italiji.

Zahtjev Batistijevih advokata da se to ne učini je odbijen i u decembru prošle godine brazilski vrhovni sud je naredio njegovo hapšenje. On je nakon toga nestao.

FOTO/AP

Prema riječima bolivijskog ministra unutrašnjih poslova, Batisti je pronađen na ulicama Bolivije, u koju je ušao ilegalno.

Inače, Batisti je postao uspešan pisac kriminalističkih priča, a prošle godine je izjavio da strahuje da će biti mučen i ubijen ukoliko ga isporuče Italiji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj