‘OVO NISMO DOŽIVJELI 100 GODINA’: Lavine u Europi ubile 26 ljudi…

Trojica muškaraca poginula su danas u lavini u blizini austrijskog skijališta Lech am Arlberg. Traje potraga za četvrtim skijašem, koji se zasad smatra nestalim. Potraga je nakratko prekinuta zbog iznimno teških uvjeta i opasnosti od novih lavina.

U Francuskoj su, pak, poginula dvojica zaposlenika skijališta Morillon. Ubila ih je lavina, a u regijama Savoie i Haute-Savoie na snazi je uzbuna zbog opasnosti od lavina.

Ekstremna zima ubila 26 ljudi

Kako javlja Associated Press, ekstremni zimski uvjeti – goleme količine snijega i iznimno niske temperature – tijekom posljednjih su sedam dana širom Europe odnijeli ukupno 26 života.

Sedmogodišnje dijete poginulo je nakon što je na njega palo stablo u Njemačkoj, 16-godišnjak je preminuo u lavini u Austriji i 27-godišnji muškarac poginuo je u lavini u Slovačkoj.

Lavine su ubile i mladu Šveđanku te trojicu skijaša iz Finske u Norveškoj u gradu Tromso.

U Austriji je tokom proteklih sedam dana pala rekordna količina snijega, a nove ogromne količine, i do 2 metra novog snijega, najavljuju se tokom iduća tri dana.

U Švicarskoj je lavina potpuno zatrpala hotel Säntis u Schwägalpu. Povrijeđene su tri osobe.

Ovo se događa jednom u 100 godina

– Ovolika količina snijega na visinama većim od 800 metara nadmorske visine događa se svakih 30 do 100 godina – izjavio je Alexander Radlherr iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku, prenosi Index.hr. 

Austrijska vojska poslala je helikoptere da otpuhuju snijeg s krošnji drveća kako bi se spriječilo padanje stabala na željezničke pruge i ceste.

U Švedskoj snažan snježni vjetar, u Norveškoj vozači proveli noć u autu

U Švedskoj je na sjevernom dijelu zemlje puhao jak snježni vjetar, ponegdje čak 49,7 metara u sekundi, dok su na sjeveru Norveške vozači morali noć s četvrtka na petak provesti na planinskom putu.

 

 

 

(Global CIR/Agencije//Foto: Facebook/Twitter)

Komentiraj