PRIČA O PORIJEKLU: Film mlade bh. rediteljice u glavnom programu Rotterdam film festivala

U glavnom programu  predstojećeg 47. izdanja Rotterdam Film Festivala, za Zlatnog Tigra natječe se bosankohercegovačko-nizozemska koprodukcija “Take Me Somewhere Nice“, perspektivne i nagrađivane cineastice iz Amsterdama Ene Sendijarević.

Priča o porijeklu

Dugometrazna fikcija od 91 minute prati Almu na njezinom putu od Nizozemske u zemlju predaka s ciljem da vidi teško bolesnog oca zadnji put. Mlada djevojka stize kod rođaka Emira koji je hladno dočekuje, pa se sprijatelji sa njegovim najboljim prijateljem Denisom, koji rado pravi razlicite probleme.

Piše: Džana Mujadžić

Par živi posebnu strast, ali Alma ne zaboravlja tražiti oca i sve troje krecu na poseban “road-movie” po Bosni i Hercegovini. Mlada djevojka iskustvo smatra  životnom školom, napokon prihvatajući sebe onakvom kava jeste, razumijevajuci lični život zahvaljujući izazovimas kojima se susrela u zemlji porijekla.

Rodjena 1987. u Bugojnu, Ena Sendijarevic je kao djevojčica-izbjeglica došla sa roditeljima i sestrom u malo nizozemsko selo i godinama kasnije snimila o tom iskustvu krtki film “Import” uspješno prikazan u programu “Petnaestorica reditelja” u Cannesu, proljeća 2016.

Razuđenost bh. stvarnosti

Ostvarenje je predstavljalo Nizozemsku na najvecoj smotri filmske umjetnosti “Oscaru“, a dobilo je i Nagradu kanadske filmske kritike te prikazano na 60 planetarnih festivala.

Rediteljicin prvi igrani film snimljen  iz neobičnih i neubičajenih kutova koje odabire njezina kamera, učinio je da je stručnjaci  smatraju nadarenom i originalnom naslijednicm Jima Jarmusha. Oda otuđenosti, djelo upozorava na razuđenu stvarnost u BiH.

Ulogu Alme povjerila je Sari Luni Zorić, Emira interpretira Lazar Dragojević a Ernad Prnjavorac je Denis. Zapazen lik tumači i Sanja Burić. Rediteljica je studirala filmsku reziju i scenario u Amsterdamu i Berlinu.

Sa nizozemske strane novi film je producirala Iris Otten iz Pumkin filma a bh. producentica je Amra Baksic – Čamo/Pro.ba/. Ostvarenje je podrzao Filmski Forum Nizozemske, NPO Fond, pa Program Kreativne Europe.

IFFI se održava od 23. sječnja do 3. veljače.

 

 

(Global CIR/ Džana Mujadžić)

 

Komentiraj