TEŽAK PORAZ ZA THERESU MAY! Britanski parlament odbacio sporazum o Brexitu, iz EU poručuju: ‘Britanci će biti najveći gubitnici u slučaju Brexita bez sporazuma’

Britanska premijerka Theresa May večeras je doživjela težak historijski poraz na glasanju o njenom sporazumu o Brexitu u parlamentu, zbog čega bi se Velika Britanija mogla naći u limbu. Zastupnici su odbacili sporazum sa 432 glasa u odnosu na 202.

– Ovo je katastrofalan poraz za ovu vladu – rekao je šef opozicije Jeremy Corbyn. Nakon što je parlament odbacio sporazum sa 432 glasa protiv i 202 za, oporbeni laburistički čelnik Jeremy Corbin podnio je zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi o kojem će se glasati u srijedu.

Samo dva i po mjeseca prije predviđenog izlaska Velike Britanije iz EU, poraz Therese May ostavlja otvorenim niz ishoda, od oživljavanja njenog sporazuma, izlaska iz EU bez sporazuma, do održavanja novog referenduma na kojem bi Brexit mogao biti posve zaustavljen.

May je izjavila da će svi zastupnici dobiti sutra mogućnost da izglasaju nepovjerenje vladi.

– Zastupnici su rekli šta ne žele, a ne šta zapravo žele. Osigurat ću zastupnicima novo glasanje o nepovjerenju vladi sutra – kazala je May.

Istovremeno je najavila razgovore s drugim strankama da vide koje rješenje je prihvatljivo za njih.

– Razgovarat ću sa zastupnicima o novom, alternativnom pristupu Brexitu – najavila je May.

Macron: Velika Britanija će biti najveći gubitnik

Velika Britanija će biti najveći gubitnik ukoliko iz EU izađe bez sporazuma, izjavio je predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron). On je komentarisao poraz britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May) na glasanju u Parlamentu o sporazumu za “Brexit” koji je ona postigla sa Briselom.

– Prva opcija je da idu ka ishodu bez sporazuma. Ono kažu da nema sporazuma. To je zastrašujuće za sve. Prvi gubitnici tu bi bili Britanci – rekao je Makron na sastanku sa gradonačelnicima u Parizu. Makron je bio usred skoro sedmosatne debate sa lokalnim zvaničnicima, kada su mu saopšteni razultati glasanja u Predstavničkom domu britanskog Parlamenta.

Nijemci pozivaju Britance da ‘ne nagle’

Njemački ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz govorio je o “tužnom danu za Europu”, pošto je britanski parlament odbio plan za brexit premijerke Therese May.

Scholz je na Twitteru napisao da je “ovo tužan dan za Europu”. “Mi smo spremni. No tvrdi brexit je najgora mogućnost za EU, napose za Ujedinjeno Kraljevstvo”, ocijenio je.

I predsjednica demokršćanske stranke CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer izrazila je na Twitteru “iskreno žaljenje” zbog takve odluke, ocijenivši da je “tvrdi brexit najgora opcija”. Pozvala je Britance da “ne nagle”.

Kurz: Neće biti novih pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz izjavio je da neće biti novih pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU.

On je rekao da žali što je donji dom britanskog Parlamenta odbacio sporazum koji je britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) postigla sa EU.

– Žalim zbog ishoda na glasanju u donjem domu britanskog Parlamenta. U svakom slučaju, neće biti novih pregovora o sporazumu za Brexit – istaknuo je Kurz.

Austrijske vlasti pozvale su britansku premijerku da brzo reagira kako bi spriječila “Brexit” bez postignutog sporazuma sa EU.

Austrija je predsjedavala rotirajućem predsjedništvu EU u drugoj polovini prošle godine i u tom periodu je postignut sporazum Londona i Brisela.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker zatražili su od Velike Britanije da se izjasni o svojim namjerama, nakon što je dogovor o Brexitu u utorak doživio krah u britanskom parlamentu.

“Ako je dogovor nemoguć i niko ne želi izlazak bez dogovora, ko će onda konačno imati hrabrosti da kaže koje je to jedino pozitivno rješenje”, napisao je Tusk na Twitteru.

Juncker je poručio da je “sa žaljenjem” primio vijesti o ishodu glasanja u Britaniji i zatražio da London što prije iznese svoje namjere, jer je “vrijeme uskoro isteklo”.

(Global CIR/Agencije)

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj