BIT ĆE RAZMATRAN NA NAREDNOJ SJEDNICI? Vijeće ministara BiH skinulo s dnevnog reda nacionalni program za NATO

Kako nam je preneseno, ova tačka dnevnog reda razmatrat će se na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Treba podsjetiti da je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić jučer izjavio da se Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine, čiji je predlagač Komisija za NATO integracioni proces BiH, treba ovoj komisiji na usaglašavanje.

Inače, ovaj prijedlog skinut je i sa dnevnog reda sjednice Vijeća ministara održane 27. decembra. Tada su se za ovo pobrinuli Mektić i Crnadak. Od ranije je poznat stav da vodeće stranke iz RS-a neće podržati put BiH u NATO, pozivajući se na odluku NSRS-a o vojnoj neutralnosti ovog entiteta.

Dodikov savjetnik: Učlanjenje BiH u NATO bez dogovora može izazvati novi konflikt

On smatra da je sličan scenario i u Makedoniji i Crnoj Gori te da takvi pristisci vode ka stvaranju nestabilnosti.

“Građani u Crnoj Gori su većinski protiv članstva njihove zemlje u NATO-u i zbog toga nije bilo referenduma, tj. konsenzusa. Slično je i u Makedoniji, gdje je na referendumu odbačeno učlanjenje u NATO, ali to nikoga ne interesuje, Makedonija se bez većinske volje naroda gura u članstvo. To u obje zemlje izaziva raskole i konflikt, što se posebno vidi u Crnoj Gori. Na redu je učlaniti BiH u NATO na isti način, bez širokog konsenzusa, dogovora, bez volje njenih građana, bez obzira što to može izazvati novi konflit u BiH”, naveo je Perišić.

On smatra da je način na koji se to radi u BiH nelegalan i nelegitiman.

“Izvodi se putem Vijeća ministara, koji je u tehničkom mandatu, preko famozne Komisije za NATO integracije, na čije sjednice ne dolazi srpski članovi. Uz sve to, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović blokiraju rad Predsjedništva BiH i onemogućavaju formiranje vlasti na nivou BiH u skladu sa oktobarskim izborima. Da li su oni svjesni da zbog NATO-a BiH može da ima samo sukobe i zaustavljanje njenog razvoja”, naveo je Perišić.

On je rekao da Komšić i Džaferović otvoreno i nezakonito realizaciju Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u povezuju sa formiranjem vlasti u zajedničkim institucijama BiH.

“Ta ucjena je upravo stvaranje uslova za blokiranje BiH u evropskim i regionalnim poslovima i za nestabilnost BiH na unutrašnjem planu ka izazivanju novog konflikta”, istakao je Perišić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj