BIVŠI BERLUSCONIJEV MINISTAR IDE U ZATVOR: Usporedio prvu crnu talijansku ministricu s orangutanom

Bivši talijanski ministar koji je političku suparnicu i crnkinju usporedio s orangutanom osuđen je u ponedjeljak na 18 mjeseci zatvora zbog rasističkog vrijeđanja.

Roberto Calderoli je u srpnju 2013. rekao da je za tadašnju ministricu za integraciju Cecilu Kyenge, talijansku državljanku rođenu u Kongu, “pomislio da se radi o orangutanu”.

Ohrabrujuća presuda

“Čak i ako se radi o prvostupanjskoj presudi i uvjetnoj kazni, to je ohrabrujuća presuda za sve one koji se bore protiv rasizma”, napisala je na Facebooku Kyenge, zastupnica u Europskom parlamentu iz Demokratske stranke lijevog centra.

Postupak je trajao dugo jer se o slučaju morao izjasniti Ustavni sud koji je ranije ove godine zaključio da Calderolijeve izjave nisu bile pokrivene zastupničkim imunitetom.

Član desničarske i protuimigrantske stranke

Calderoli, aktualni potpredsjednik Senata, član je desničarske i protuimigrantske stranke Liga koju vodi zamjenik premijera i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

Godine 2006. izbačen je iz vlade jer je nosio majicu s kontroverznom karikaturom proroka Muhameda koja je izazvala nasilne prosvjede u Libiji, bivšoj talijanskoj koloniji.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj