DOŠAO KAO TURIST PA OSUĐEN NA SMRT! Trudeau zabrinut zbog smrtne kazne Kanađaninu u Kini

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je kako je njegova vlada jako zabrinuta zbog “proizvoljne” kineske odluke da na smrt osudi Kanađanina zbog krijumčarenja droge.

Robert Lloyd Schellenberg (36) u ponedjeljak je osuđen na smrt u Kini na završetku ponovljenog suđenja zbog preprodaje droge, što će najvjerojatnije dodatno zategnuti ionako loše veze Pekinga i Ottawe.

“Kao vlada, mi smo zapravo postrožili politiku koja traži od kanadske vlade da se uvijek zauzima za Kanađane suočene sa smrtnom kaznom bilo gdje u svijetu”, rekao je Trudeau novinarima u Ottawi.

Vlada će to nastaviti činiti, dodao je.

U studenom 2018. na prvostupanjskom sudu Schellenberg je osuđen na 15 godina zatvora i 19.000 eura novčane kazne, na što se žalio. No postupak se okrenuo protiv njega pošto je Visoki sud u pokrajini Liaoningu ocijenio kaznu “preblagom” s obzirom na težinu djela.

“Nisam krijumčar droge. Došao sam u Kinu radi turizma”, rekao je Schellenberg u ponedjeljak nakon suđenja.

Suđenje se događa dok su kinesko-kanadske diplomatske veze zategnute pošto je početkom prosinca Kanada – na američki zahtjev – uhitila Meng Wanzhou, financijsku direktoricu velike kineske telekomunikacijske kompanije Huaweija.

Kinesko tužiteljstvo navodi da je Schellenberg član bande koja je planirala dopremiti u Australiju 222 kg metamfetamina u plastičnim kuglicama sakrivenim u automobilske gume.

Kina je već izvršavala smrtne kazne za zločine povezane s preprodajom droge.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj