TRUHLI KOMPROMISI JALOVE KOALICIJE! Bogunić: Roditeljima će biti ponuđena ‘četvrta’ (neustavna) opcija o jeziku

Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Zineta Bogunić kazala je da će učenici  dobiti svjedočanstva za nekoliko dana, naglašavajući da nijedno dijete neće ostati bez uvjerenja.

Novina u obrazovnom sistemu jeste da će njihovim roditeljima biti ponuđena i četvrta opcija kada je riječ o izjašnjavanju o jeziku, koja glasi “bosanski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost i srpski jezik i književnost”.

Ministrica je kazala da će razrednici pozvati roditelje da dođu u školu te im ponuditi četvrtu opciju kada je u pitanju izjašnjavanje o jeziku, odnosno da će se roditelji imati pravo opredijeliti da njihova djeca izučavaju sva tri jezika.

Međutim, prema riječima Bogunić, ovo je samo privremeno rješenje, jer planiraju uskoro održati okrugli sto s brojnim stručnjacima da bi došli do dugoročnog rješenja.

Bogunić je naglasila kako ne želi da jezik postane dnevnopolitička tema, već da se vrati u oblast struke, te da je to predmet stručnjaka iz lingvistike i prava.

– Do sada se 92 posto izjasnilo za jezik, osam posto ih se nije izjasnilo. Od Instituta za jezik pri UNSA dobili smo uputu u kojoj stoji više opcija i da djeca mogu učiti jezik u školama KS zajedno sjedeći i družeći se. Nastavnica prvo kaže ono što povezuje sva tri jezika i onda ih uči nijanse u razlikama, a to je, prema riječima stručnjaka, standardizacija – istakla je ministrica.

Dodala je da je dopis sa četvrtom opcijom izjašnjavanja upućen 6. septembra 2018. godine i nije trebalo biti ovoliko problema ni povrijeđenih roditelja i učenika.

– Moj interes je da sve bude zasnovano i naučno utemeljeno na lingvističkoj i pravnoj struci. U anketi nije bilo četvrte opcije, ali je trebalo biti. Razgovarali smo o tome da i manjinama omogućimo učenje jezika, jer na to imaju pravo. U tu svrhu ćemo organizovati i okrugli sto struke kako bi se ovaj problem riješio – kazala je Bogunić.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kazao je kako je ogroman problem nedostatak prosvjetno-pedagoškog zavoda i politike obrazovanja.

– Ustav ‘prepoznaje’ samo tri jezika i segregacija je da oni koji nauče sva tri jezika ne mogu to upisati. To je politika i nema veze sa strukom. Pred bilo kojim sudom, u Strazburu ili drugim, BiH bi imala isti problem ljudskih prava i segregacije. Ovim su pokazane slabosti sistema, nema prave struke – naglasio je Konaković.

Kazao je da će sva djeca u kantonu u narednih nekoliko dana dobiti uvjerenja.

Institut za jezik reagirao na izjave ministrice Zinete Bogunić

Institut za jezik Univeziteta u Sarajevu, u vezi mogućih rješenja u pisanju naziva nastavnog predmeta za maternji jezik i književnost u Kantonu Sarajevo, saopćio je da “nigdje nije dao uputu u kojoj stoji više opcija da sva djeca mogu da uče jezik u školama Kantona Sarajevo zajedno sjedeći i družeći se“,  smatrajući da je to predmet za dodatnu raspravu.

Iz Instituta ističu da 6. septembra 2018. nisu poslali nikakav dopis u kojem se kaže da djeca trebaju učiti tri jezika u jednoj učionici.

Također, Institut “nije preferirao nikav naziv koji bi Ministarstvu za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo bio rješenje za opciju koja se također može označiti neustavnom, jer ne postoji nikakva regulativa kojom se od jednog djeteta zahtijeva da uči sva tri jezika te se ni Institut nije mogao založiti za jedno takvo rješenje”.

– Institut je u svom dopisu samo dao objašnjenja značenja u formulaciji mogućih svih tročlanih naziva, od kojih je na današnjoj konferenciji za medije Ministarstva za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo  pročitan jedan koji po značenju podrazumijeva učenje tri jezika u jednoj učionici. Ranije je uvažena ministrica u javnost već iznijela takav stav, i ovdje je od strane Ministarstva odabrano samo ono što tom stavu i odgovara. Pri svemu tome se zanemaruje i to da je u spomenutoj formulaciji odabranoj od strane Ministarstva  (a ne po uputstvu Instituta) u našem objašnjenju stajalo to da moraju postojati  pripadajući planovi i programi za sva tri jezika (a ne jedan plan i program koji bi podrazumijevao troje i u kojem neminovno dolazi do redukcije nastavnih sadržaja – a takvo nešto još ne postoji) – navedeno je u saopćenju Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj