ERDOGAN NAKON SASTANKA S GRABAR-KITAROVIĆ: ‘Potrebno revidirati Daytonski sporazum’

Daytonski sporazum obavezno treba revidirati jer postalo je jasno da u dosadašnjem periodu nije uspio donijeti rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine, poručio je danas u Ankari predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Erdogan je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s Grabar-Kitarović, koja danas boravi u posjeti Turskoj.

Jedna od tema koja je zanimala novinare jeste i komentar Erdogan u kontekstu izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, na oktobarskim izborima, tema u vezi koje je zvanični Zagreb iznio svoje nezadovoljstvo i prenio je čak i u Europski parlament.

“Poštujemo izbornu volju građana BiH i želim naglasiti značaj zajedništva svih naroda u ovoj zemlji”, poručio je Erdogan.

Erdogan je dodao kako narodi u BiH jedni druge treba da gledaju očima mira, te kako im njegova zemlja, Turska, u tome pomaže.

Turski predsjednik je govorio i o trilaterali Turska-BiH-Hrvatska i kazao kako će o ovoj trilaterali biti moguće detaljnije govoriti nakon što bude formirana vlast u BiH.

“Daytonski mirovni sporazum obavezno treba revidirati. Vrlo je jasno da Daytonski sporazum u dosadašnjem periodu nije donio rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine”, podvukao je Erdogan.

S tim u vezi, Erdogan je naglasio kako je potrebno aktivno uključenje UN-a u vezi s BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno njegove revizije.

Odnosi bez otvorenih pitanja

Nakon sastanka s Erdoganom hrvatska predsjednica istakla je da je saradnja dviju zemalja na visokom nivou, ali da je nastoje produbiti. Govoreći o stanju u BiH, naglasila je da je stabilnost te zemlje bez saradnje Hrvata i Bošnjaka nemoguća te kazala da je Hrvatska zemlja koja je najviše zainteresovana za suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Grabar-Kitarović je kazala da se bilježi porast u trgovinskoj razmjeni Turske i Hrvatske, ali da se na tom polju može učiniti puno više.

“Odnosi Turske i Hrvatske su bez otvorenih pitanja. Složili smo se kako i dalje trebamo ulagati zajedničke napore u produbljivanje odnosa u svim područjima, posebno gospodarstva i gospodarskih odnosa s ciljem povećanja razmjene i ulaganja. Želimo se što prije približiti ciljanoj razmjeni od milijarde američkih dolara. Isto tako, želimo iskoristiti naše potencijale. Razgovarali smo i o suradnji u energetici i u prometnom povezivanju“, rekla je predsjednica Hrvatske.

Ona je ocijenila da je današnja posjeta Ankari, uz posjet Erdogana Zagrebu 2016. godine, te niz susreta na marginama međunarodnih konferencija potvrda produbljivanja saradnje Hrvatske i Turske.

“Važno je da Hrvatska i Turska zadrže dijalog na najvišoj razini s obzirom na globalnu važnost Turske. Drago mi je što produbljujemo i kulturnu suradnju“, smatra Grabar-Kitarović.

Dvije delegacije su potpisale program saradnje na području kulture i umjetnosti od 2019. do 2021. godine i protokol saradnje u okviru projekta Islamskog kulturnog centra u Sisku između IZ u Hrvatskoj i Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

“Posebno me veseli činjenica da je u mom izaslanstvu i muftija Aziz efendija Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Islam je nezamjenjivi dio duhovnog i kulturnog mozaika hrvatskog društva“, naglasila je Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović: Stabilna BiH je nemoguća bez suradnje između Hrvata i Bošnjaka

Kazala je i da je s turskim predsjednikom razgovarala o situaciji u Jugoistočnoj Evropi i na Bliskom istoku, s posebnim naglaskom na BiH.

“Snažno zagovaram evropsku perspektivu za sve zemlje eurospkog jugoistoka, kao i euroatlantsku za zemlje koje su naglasile taj cilj. Čvrsto vjerujem kako jedino euroatlantska perspektiva država Jugositočne Evrope predstavlja jamstvo trajne stabilnosti i sigurnosti i blagostanja na cijelom području. U vezi sa BiH dijelimo želje za njenim što bržim napretkom, a na dobrobit sva tri njena konstitutivna naroda i svih njezinih građana. Stabilnost BiH od strateške je važnosti zbog čega je nužno poticati dijalog, kompromis i suradnju između tri konstitutivna naroda. Nastavićemo pružati našu potporu BiH”, rekla je hrvatska predsjednica i nastavila:

“Moram naglasiti kao se, pri tome, mora osigurati demokratsko pravo svakog od tri naroda BiH da izabere svoje legitimne predstavnike. U tom kontekstu, razgovarali smo o nastavku trilateralne saradnje između Hrvatske, Turske i BiH i složili se oko njezine važnosti. Takav sastanak je važno dobro pripremiti na izvršnoj razini vlasti”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je još jednom istakla da BiH u Hrvatskoj ima najvećeg prijatelja i to ne samo kada su u pitanju euroatlantske integracije BiH, nego i unutrašnje reforme.

“Kao što znamo, BiH se po svom sadržaju razlikuje od većine drugih europskih država jer je država tri konstitutivna naroda. To je dijelom Ustava BiH ne samo u Daytonskom nego i u prijašnjim ustavima BiH. U međuvremenu su se dogodile puzajuće promjene i odmak od Daytonskog sporazuma koje nisu bile posljedica volje naroda u BiH i njihovih legitimnih predstavnika. Hrvatska će ustrajati na dijalogu unutar BiH, a bez toga se neće naći rješenja. Nama nije cilj ni namjera miješati se u unutarnja pitanja BiH. Nastavićemo kao najbliža susjedna država BiH, kao potpisnica Daytonskog i Washingtonskog sporazuma, kao država koja ima obavezu štiti hrvatski narod izvan njenih granica, štiti prava hrvatskog naroda u BiH, ali ne na uštrb bilo koga. Stabilna BiH je nemoguća bez suradnje između Hrvata i Bošnjaka. Sve strane moraju pokazati fleksibilnost i želju za razgovorom. Stojimo na stavu da se moraju implementirati odluke Ustavnog suda BiH, a kako, to je stvar dogovora između političkih predstavnika naroda i građana kako BiH, tako i Federacije BiH“, jasno je poručila Grabar-Kitarović.

Erdogan je danas uz najviše državničke počasti primio Grabar-Kitarović u kompleksu Predsjedničke palate, gdje su intonirane nacionalne himne Turske i Hrvatske. Grabar-Kitarović je turskim pozdravom “merhaba asker“ pozdravila postrojene počasne gardiste.

Prethodno se u Ankari s hrvatskom predsjednicom sastao Binali Yildirim, predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM).

Erdogan će večeras u čast gošće Grabar-Kitarović prirediti i počasnu večeru.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj