MILANO FASHION WEEK: U središtu muške mode…

Nakon londonskog Tjedna mode i Salona Pitti Uomo 95 u Firenzi, kuće Ermenegildo Zegna i Philipp Plein su posebnim smotrama otvorile Tjedan muške mode u Milanu za hladnu sezonu 2019/20 godine.

Program manifestacije podrazumijeva 27 privlačnih smotri,  a lombardijska prijestolnica ističe nastupajuće stiliste. Osobenost događaja su “ko-izdanja”, na kojima su izmješani muški i ženski modeli.

Piše: Džana Mujadžić

Medju inovirajućim brandovima su Moschino koji se nedavno predstavio u Rimu. Palm Angels je došao iz NYC-a, a Giorgio Armani je priredio iznenađujuću izložbu fotografija pod nazivom “Fabula”, pokazavši umijeće galskog fotografa Charlesa Frégera, koji na osobit način predstavlja odijevne pripadnosti različitim zajednicama.

Prema riječima Carla Capasa, predsjednika Talijanske modne industrije, prisutni su labeli kojima je događaj premijera u Milanu, poput United Standarda, oformljenog prije četiri godine od strane Giorgija di Silve, Magliance Luce Magliano ili japanska marka Bed J.W.Ford. Nisu izostala ni potvrđena imena : Dolce&Gabbana, Versace, Prada, Fendi, Armani. Došli su i kanadski fashion mestri, blizanci Dean i Dann Cattenga, britanski stilist John Richards i mnogi drugi.

Moda druga industrija Poluotoka

Predsjednik Capasa istakao je značaj  suradnje modnih dogadjaja jer MFW i Pitti Uomo zajedno organiziraju smotre, ali i oko 800 ‘showrooms-a’ koje u Milanu predstavljaju 3000 modnih marki. U Italiji je moda druga industrija, a najbolje se izvozi od svih ostalih proizvoda.

Sektor koji podrazumijeva tekstil, odijevanje, torbice i cipele, nakon teskih godina, potvrdio je u 2018. dobro zdravlje i prođu sa značajnim  godišnjim porastom za 2,8%, odnosno 66,6 milijardi eura, po proračunima Confindustrije Mode.

Muški modeli zabilježili su progres od 2%, tako da među 28 članova Unije, Italija prdstavlja 38% proizvodnje meanswear-a. Bez sportske i radne odjeće procenat se dize na 46% pa je zemlja, starokontinentalna prvakinja.

Ipak u Milanu su zabrinuti za ovogodišnje poslovanje zbog Brexita i sve vidljivijih trgovinskih nesporazuma SAD-a i Kine.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj