RADI SE O ‘OKUPACIJI’: Kurdi odbacili sigurnu zonu pod kontrolom Turske na sjeveru Sirije

Visoki kurdski zvaničnik odbacio je danas “sigurnu zonu” koju je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio da njegove trupe planiraju da formiraju u sjevernoj Siriji.

Bedran Ciya Kurd rekao je da bi takozvana “sigurna zona” bila jednaka okupaciji Kurda, ali pod novim izgovorom. On je ovo izjavio danas za AP iz sjeverne Sirije, nekoliko sati pošto je Erdogan rekao da će njegove trupe uspostaviti “sigurnu zonu” široku 32 kilometara u sjevernoj Siriji i da će Turska tražiti logističku i finansijsku pomoć od SAD-a i drugih saveznika da formira tu zonu.

Ciya Kurd je rekao da bi kurdska administracija u sjevernoj Siriji prihvatila “sigurnu zonu” samo ukoliko bi bila pod okriljem Ujedinjenih nacija sa međunarodnim snagama. Kao alternativa takođe bi bilo moguće da se prihvate sirijske vladine snage.

Glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin je izjavio da će Turska i dalje biti prisutna na terenu i za pregovaračkim stolom, koristeći sva raspoloživa politička i diplomatska sredstva, javlja Anadolija.

“Borba protiv terorizma i terorističkih grupa kojima je cilj Turska bit će nastavljeni na svim poljima”, rekao je Kalin u Ankari nakon sastanka kabineta.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj