ČUDO INFRASTRUKTURE! Projekt od 47 milijardi dolara: Norveška povezuje obalu najskupljom autocestom u Europi

Kako bi povezala svoju razvedenu obalu, Norveška je osmislila najveći infrastrukturni projekt u povijesti zemlje vrijedan čak 47 milijardi dolara, piše novac.hr.

Riječ je o autocesti dugoj 1.100 kilometara koja će povezivati cijelu zapadnu Norvešku i tako se protezati kroz šest pokrajina, a ukinut će se čak sedam trajektnih linija. Uz to, vrijeme putovanja bit će skraćeno gotovo 50 posto, odnosno više neće biti potrebno putovati 21 sat, već 11 sati kako bi se prešla norveška obala.

Budući da Norveška zahvaljujući svojim brojnim fjordovima ima najrazvedeniju obalu u Europi, inženjeri su morali biti nešto kreativniji nego inače kako bi ju povezali. Stoga će autocesta E39 imati i dionice koje će se nalaziti kako iznad, tako i ispod površine vode. Fjord Boknafjorden će, primjerice, s obalom biti povezan podvodnim tunelom dužine 27 kilometara čija će se najdublja točka nalaziti na 390 metara ispod površine vode. S izgradnjom ovog tunela Norvežani su počeli prošle godine, a očekuje se da će projekt vrijedan dvije milijarde dolara biti završen 2026. te će biti najduži i najdublji cestovni tunel na svijetu ispod površine mora.

Ipak, najveći izazov bit će povezati najveći norveški fjord, Sognefjord, koji je preširok i predubok za konvencionalna rješenja. Stoga, jedno od mogućih rješenja je “kraljevski fjord” i obalu povezati najvećim visećim mostom na svijetu nakon kojeg bi cesta ponirala ispod površine vode čime bi postala svojevrsni plutajući podvodni tunel kako bi i brodovi mogli neometano prolaziti kroz fjord. Autocesta bi na toj dionici izapravo imala dva tunela međusobno povezana pontonima na površini vode, a nalazili bi se barem 20 metara pod vodom. Ako se Norvežani odluče za ovo rješenje, to će biti prva takva građevinska konstrukcija na svijetu.

Plan za izgradnju autoceste E39 norveška je Vlada prihvatila, a do 2029. megaprojekt bi trebao biti gotov. Ipak, već postoje nagađanja da će se nekim dionicama moći putovati tek 2035.

U svakom slučaju, izgradnjom ove autoceste podići će se ljestvica za buduće infrastrukturne projekte.

(Global CIR/JL)

Komentiraj