MORATE SE KONAČNO SUOČITI S ISTINOM! Džaferović: Vučićeva izjava o genocidu je sramna i za svaku osudu

Istinu i pravdu o onome što se dešavalo u Bosni i Hercegovini i o ulozi aktera iz Republike Srbije nije moguće promijeniti ili zaobići i odnosi se moraju graditi na temelju istine i pravde. Dnevna politka koja se bazira na kalkulaciji ovih stvari je sramna, kazao je član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

-Jučerašnja izjava gospodina Vučića je za svaku osudu, radi se o jednoj sramnoj izjavi. Civilizacijski je odati poštovanje žrtvama i osuditi genocid, a anticivilizacijski je spriječavati da se usvoji Rezolucija kojom se osuđuje genocid, anticivilizacijski je osporavati genocid i vrijeđati žrtve genocida. Genocid u zaštićenoj zoni UN-a Srebenica i Žepa je izvršen i to je utvrđeno pred najvišim međunarodnim sudovima i to nikada nikakvom politikom se neće moći promijeniti. U presudi Međunarodnog suda u Haagu jasno stoji da je genocid izvršila Vojska Republike Srpske i jasno stoji da je za taj genocid odgovorna i Republika Srbija jer nije poduzela mjere da spriječi taj genocid. Zvaničnici Srbije i Republike Srpske moraju se konačno suočiti s istinom i početi da priznaju genocid i da odaju poštovanje žrtvama genocida. To pitanje u budućnosti će sve više dobijati na značaju i što se prije zvaničnici Srbije i RS-a suoče sa tim činjenicama tim prije ćemo završiti to poglavlje u našim odnosima. Nedavno je Evropski parlament usvojio Rezoluciju kojom uvjetuju evropski put Srbije priznavanjem genocida i zahtjevom za jednim civilizacijskim, ljudskim odnosom prema genocidu u Srebrenici, kazao je član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka.

– Jedini mogući i normalan odnos je civilizovan odnos prema genocidu u Srebrenici i onome što se ovdje dogodilo devedesetih godina. Dvije riječi su najvažnije za izgradnju naših budućih odnosa. Jedna riječ je “istina”, a druga je “pravda”. Istinu i pravdu o onome što se dešavalo u BiH i o ulozi aktera iz Republike Srbije nije moguće promijeniti ili zaobići i odnosi se moraju graditi na temelju istine i pravde. Dnevna politka koja se bazira na kalkulaciji ovih stvari je sramna i to ne može promijeniti šta je bilo i šta je istina. Kada zvaničnici Srbije se istinski suoče sa svojom ulogom u agresiji na BiH onda ćemo mi moći sasvim sigurno da bolje i uspješnije gradimo naše odnose. Nama su potrebni bolji odnosi. Jučerašnja izjava predstavalja tešku uvredu za sve nas, posebno za žrtve genocida. 

Mora doći generacija (u Srbiji) u poziciju da se ponaša ovako kako što ja govorim. Presporo ide, odveć je prošlo vremena, ali sam ubjeđen da će doći generacija koja će se na ovakav način odnositi prema ovome pitanju. Inače, sve će biti problem u budućnosti, istakao je Džaferović.

Ponovio je da je odlazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na doček ruskog predsjednika u Srbiju, njegov lični čin te da njegovi postupci nisu stavovi BiH.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić tokom jučerašnje posjete predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina kazao je da narod Srbije nikad neće zaboraviti šta je Putin uradio 2015. godine, kada je Rusija stavila veto na rezoluciju o Srebrenici, prema kojoj bi Srbi trebali biti proglašeni za genocidni narod. Tada je, naveo je, Putin zaštitio istinu i pravdu.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] MORATE SE KONAČNO SUOČITI S ISTINOM! Džaferović: Vučićeva izjava o genocidu je sramna i za sva… […]

Komentiraj