PROVINCIJA DEIR-EZ-ZOR: SAD izvele zračne napade na položaje DAIŠ-a u Siriji

Međunarodna koalicija protiv oružane grupe DAIŠ predvođena Sjedinjenim Američkim Državama izvršila je danas zračni napad na položaje te terorističke organizacije u istočnoj Siriji, prenose agencije.

Sirijski aktivisti izvještavaju o intenzivnim zračnim napadima u posljednjoj oblasti koju drži DAIŠ na istoku države, gdje se teritorija pod kontrolom ove oružane grupe znatno smanjivala proteklih sedmica, navodi AP.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) saopćio je danas kako su zračni udari izvršeni na području od 15 kvadratnih kilometara pod kontrolom DAIŠ-a u istočnoj provinciji Deir ez Zor, nakon što su kurdski borci iz Sirijskih demokratskih snaga (SDF), uz podršku SAD-a, posljednjih sedmica postigli velike uspjehe u borbama protiv DAIŠ-a.

Aktivisti iz monitoring grupe Deir ez Zor 24 potvrdili su kako su u toku intenzivni zračni napadi, dodajući kako ih je izazvala kontra-ofanziva koju je izvršio DAIŠ tokom jake magle na tom području.

Ovi zračni udari uslijedili su dan nakon što je u eksploziji u sirijskom gradu Manbij poginulo 19 osoba, među kojima četiri vojnika SAD-a.

Odgovornost za taj napad preuzeo je DAIŠ, nekoliko sedmica nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio kako je DAIŠ poražen u Siriji i kako će povući sve američke snage iz te bliskoistočne države, prenosi Al Jazeera.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj