MNOŠTVO REAKCIJA: Dodik se požalio Putinu zbog ‘uslovljavanja putem ka NATO-u’

Stižu reakcije na susret predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali i Vučićevo iskazivanje zahvalnosti za ruski veto u Vijeću sigurnosti UN-a.

Slikovni rezultat za dodik i putin u beogradu

Iako je Dodik tvrdio da je u Beograd otišao u privatnu posjetu, bh. zastava na sastanku govori drugačije. Inače, danas se član Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao s ruskim ambasadorom u našoj zemlji i istakao potrebu ubrzanog puta Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama. 

U Predsjedništvu BiH za nju nema mjesta, ali u palati srbijanskog predsjednika ima. Bh. zastava na sastanku s Putinom, ali ne i državničko ponašanje u interesima BiH.

– Kao što je uobičajno u Bosni, stalno se nešto uslovljava. U ovom trenutku bošnjačka i hrv… pokušava da to uslovi prihvatanjem odluke o putu ka NATO-u, što mi odbijamo, naravno – kazao je Dodik Putinu u Beogradu.

Lapsus je Milorad Dodik brzo ispravio, ali Putina nije upoznao da i hrvatska strana zagovara put u NATO, baš kao što je to radio SNSD dok je u Predsjedništvu BiH bio Nebojša Radmanović. 

Obaveze koje preuzmete na međunarodnom polju, ako hoćete biti ozbiljan i poštovan faktor, morate ih ispunjavati. Gotovo da je smiješno da kažete da nešto što ste potpisali ne važi zato što je to bilo davno, prije osam godina. Smatram da je to opasno, posebno za nas iz RS-a, jer tako neko može jedan dan reći da ne važi Dejtonski sporazum, to je bilo davno, prije 25 godina – izjavio je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH (PDP).

Osim učesnika sastanka niko ne zna koliko su ozbiljno Dodikove riječi shvaćene. Ipak, on je svoje dojmove iznio novinarima.

Predsjednik Putin je izrazio privrženost međunarodnom pravu, Dejtonskom mirovnom sporazumu i cijelovitosti i teritorijalnom integritetu BiH, kao i odbrani dobijenih pozicija RS-a. Putin zna da je bilo mnogo kršenja Dejtonskog sporazuma, da je bilo mnogo arogancije – kazao je Dodik.

U SDA očekuju da ruska administarcija odgovori na, kako kažu, Dodikove žalopojke u Beogradu. Da li su za poštovanje ustava, zakona i akata kojima se BiH opredijelila za put u NATO.

Ta igra Rusije da za ostvarivanje svojih sebičnih interesa traži marionete na ovom području i da ih na razne načine instrumentalizira je prijetnja regionu – ocjenjuje Halid Genjac, generalni sekretar SDA.

To svakako šteti interesima BiH. NATO znači veliku dozu sigurnosti, pogotvo s ekonomskom aspekta i ulaganja u BiH kad su u pitanju zapadni partenri. U DF-u smatramo da bi rad na tom polju i pristupanju NATO-u u svakom smislu, pogotovo ekonomskom, dalo ogromne benefite BiH – ističe Zlatko Miletić, generalni sekretar DF-a.

A zapadni partneri, izuzev američkih sankcija, dosad nisu uvidjeli opasnost u približavanju Banje Luke Moskvi.

Međunarodana zajednica ne samo da ne reaguje na ovakve poteze i izjave političkih subjekata u BiH nego ih svojom zbunjenošću i neaganžanom samo ohrabruje da nastavljaju i dalje, jer čini mi se stvari postaju sve gore i gore. Mislio sam da je najgora stvar koja će se desti u januaru 9. januar, jučer sam vidio da to nije – zaključuje Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

Vučićevo spominjanje ruskog veta na Rezoluciju o Srebrenici, smatra Kojović, nije incident, već nastavak vrijeđanja žrtava i pokušaja da se poremete politički odnosi u našoj zemlji. Ipak, u posljednje vrijeme je BiH sve češće pred izborom NATO ili Rusija. Usvojeni zvanični dokumenti države ukazuju na već zacrtan put. A pokušaji iz RS-a da se ta putanja promijeni zasad nisu donijeli rezultate.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj