NAKON OBJAVE TRAMPOVE RAKETNE STRATEGIJE! Ruski pukovnik: ‘Militarizacija svemira je neizbježna, gore će uskoro biti projektili’

Obećanje predsjednika Donalda Trampa da treba biti puno gori od drugih, ako je to potrebno, te razviti tehnologiju svemirskog oružja brže od konkurencije i ostatka svijeta izazvat će novu utrku u naoružanju bez garancije američke sigurnosti, rekao je glavni ruski stručnjak za RT.

“Militarizacija svemira je neizbježna i Sjedinjene Američke Države napustit će svaki relevantni ugovor o neširenju oružja koji stoji na putu”, izjavio je Mikhail Khodarenok, vojni ekspert i pukovnik u mirovini koji je služio u ruskim proturaketnim obrambenim snagama.

Izvješće Pentagona

U četvrtak je Tramp predstavio osobno naručeno izvješće Pentagona o raketnoj obrani koja je već dvije godine u izradi te je obećao stvaranje raketne odbrane s bazom u svemiru, rekavši da će “nova i napredna tehnologija” zamijeniti “inkrementalni razvoj”.

Khodarenok vjeruje da to nisu samo prazne riječi, već stvar bliske budućnosti.

“Trenutno ne postoje odbrambeni proturaketni sustavi koji bi mogli pucati u svemir, ali postoji razlog za vjerovanje da će se uskoro pojaviti. Njihova uloga neće biti samo pružanje proturaketne obrane, već također pružanje pokrića američkoj orbitalnoj floti”, rekao je.

Upitna sposobnost odbrambenih sustava

Međutim Khodarenok je manje siguran da će, usprkos kozmičkim izdacima, inovacije, koje bi mogle varirati od zemaljskim presretačima na Aljasci do “svemirskih senzora” za energetska oružja u orbiti, odlučno promijeniti stratešku ravnotežu.

Napomenuo je da nove tehnologije SAD-u mogu pružiti zaštitu protiv odmetnutih država poput Irana i Sjeverne Koreje, koje su obje spomenute u izvješću, međutim za njega ostaje upitno koliko su sposobni čak i već izgrađeni najsuvremeniji obrambeni sustavi kao što su THAAD i AEGIS koji nisu testirani u terenskim uvjetima, a kamoli oni koji postoje samo na papiru, piše RT.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj