NE TREBA ČEKATI NIKAKVE DOZVOLE?! Liban apelira na Arapsku ligu da obnovi članstvo Sirije

Libanon je u petak na jednom arapskom ekonomskom skupu apelirao da Arapska liga obnovi članstvo Sirije, označivši “povijesnom sramotom” činjenicu da ta zemlja nije u toj organizaciji.

Libanonski ministar vanjskih poslova Gebran Bassil je to rekao prije sastanka arapskih ministara u Bejrutu pred regionalni summit, nad koji se nadvila sjenka podjela i kontroverzi u vezi sudjelovanja Sirije.

Organizatori summita Arapskog ekonomskog i društvenog razvoja (AESD) su najprije rekli da će sedam šefova država arapskih zemalja prisustvovati summitu u nedjelju, koji se održava prvi put u Libanonu.

Međutim, sada se očekuju samo lideri Somalije i Mauritanije, nakon što je nekoliko drugih odustalo, unatoč tome što su ranije potvrdili da će prisustvovati.

Njihovo odsustvo se čini kao nizak udarac Libanonu, zemlji u kojoj su prosirijske grupe predvođene proiranskim Hezbollahom insistirale da se pozove sirijska Vlada.

Šef diplomacije Libanona je rekao da ta zemlja najviše nedostaje na konferenciji i da “ne bi trebalo čekati na dozvolu za njezin povratak, kako se ne bi nanosila povijesna sramota suspendiranjem člana zbog vanjskih naredbi”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj