PRATI GA RUSKA FLOTA! Američki razarač uplovio u Crno more

Ruska Crnomorska flota prati kretanje američkog razarača opremljenog raketama koji je danas uplovio u Crno more, saopšteno je iz Centra za kontrolu državne odbrane pri Ministarstvu odbrane Rusije.

U saopštenju se navodi da su snage Crnomorske flote počele da prate razarač “Donald Cook”, koji je opremljen raketama, čim je uplovio u vode Crnog mora.

Iz Centra dodaju da američki razarač prati patrolni brod ruske mornarice “Pitlivi”, upotrebom elektronskih i tehničkih kapaciteta za nadzor.

Komandant Šeste flote SAD viceadmiral Lisa Franchetti napomenula je da su se ruski ratni brodovi tokom susreta sa plovilima američke mornarice u Baltičkom, Crnom i Sredozemnom moru prošle godine ponašali “profesionalno”, javio je “Sputnjik”.

“Mi vršimo operacije u međunarodnim vodama, kao i Rusi. Moja očekivanja su da će moje snage i ruske snage biti bezbjedne i profesionalne. Mornarice svih zemalja imaju pravo i odgovornost da se na moru ponašaju profesionalno”, istakla je Franchetti.

SAD su znatno pojačale prisustvo u području Crnog mora i američki brodovi redovno ulaze u to područje.

Ruske snage su u više navrata osudile postupke SAD kao provokativne, uz napomenu da predstavljaju prijetnju od povećanog vojnog rizika u regionu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj