SUKOB S POLICIJOM! Neredi u Atini zbog imena Makedonije

Pripadnici policije ispalili su suzavac kako bi rastjerali demonstrante ispred zgrade grčkog parlamenta u Atini, koji su se okupili kako bi protestovali zbog Prespanskog sporazuma o promjeni naziva Makedonije.

Al Jazeera piše da su se pojedini demonstranti sukobili sa policijom na stepenicama kod ulaza u zgradu parlamenta, te da su na pripadnike policije bacali kamenje, baklje, Molotovljeve koktele, farbu i druge predmete, na šta je policija odgovorila suzavcem.

Centar Atine pretvorio se u more ljudi koji, nakon što su hiljade Grka sa grčkim zastavama izašli na proteste zbog sporazuma kojim će bivša jugoslovenska republika zvanično promijeniti naziv u Republika Sjeverna Makedonija.

Mnogi Grci vjeruju da polažu pravo na naziv Makedonija, jer se tako zove i jedna pokrajina na sjeveru Grčke.

Demonstranti kažu da ne mogu da prihvate sporazum, jer smatraju da tako “daju Makedoniju i svoju historiju”.

“Makedonija je grčka i tačka”, rekli su neki od demonstranata.

Mještani tvrde da su ovo najveći protesti u Atini u posljednjih nekoliko decenija.

Cipras: Prespanski sporazum predstavlja patriotsku dužnost

Grčki premijer Aleksis Cipras smatra da je Prespanski sporazum o promjeni imena Makedonije historijski i za Atinu i za Skoplje, te da ratifikacija dogovora predstavlja patriotsku dužnost.

Cipras je povodom protesta u Atini zbog Prespanskog sporazuma rekao da u demokratskom društvu građani imaju pravo na mirne demonstracije i da o tome nema pregovora.
On je u intervjuu za grčki list “Avgi” optužio lidera najveće opozicione stranke Nove demokratije Kirijakosa Micotakisa za obmanjivanje javnosti i opasno poigravanje sa ekstremnom desnicom i politikom mržnje radi dobijanja prijevremene koristi na izborima.
 
Cipras je rekao da se ne slaže sa stavovima da je fašista svako ko je protiv Prespanskog sporazuma. On je ocijenio da je dužnost svakoga da izolira ekstremističke grupe koja će pokušati da manipulišu tim skupom i da se klone slogana mržnje.
 
-Imali smo dosta građanske mržnje u historiji ove zemlje. Konfrontacije treba rješavati argumentima i dijalogom – poručio je Cipras, prenose agencije.
 
U Atini se danas održavaju demonstracije protiv Prespanskog sporazuma o promjeni imena Makedonije, dan uoči otpočinjanja parlamentarne procedure o ratifikaciji tog dogovora. Učesnici demonstracija su bakljama, “Molotovljevim koktelima”, kamenicama i farbom zasuli policiju, koja je odgovorila suzavcem .

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj