AMERIČKO-RUSKI RAKETNI UGOVOR DEFINITIVNO PROPADA: ‘Europa se vraća u hladni rat, šanse za rat su sve veće’

U svom komentaru za Deutsche Welle, novinar Kristijan F. Tripe tvrdi da američko-ruski ugovor o raketama srednjeg dometa “definitivno propada” , što Europu vraća u Hladni rat koji će biti hladniji od prethodnog te povećava vjerovatnost rata na europskom području.

“Ugovor o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) je mrtav. Taj ugovor od 1987. regulira uništavanje i zabranu projektila kakve je najprije razvio Sovjetski Savez, a zatim i Sjedinjene Države”, dramatično započinje svoj komentar Tripe.

Budući da bi u slučaju upotrebe tog nuklearnog oružje stradala Europa, a ne SAD do kojih rakete ne mogu ni dobaciti, za Europu je pitanje zabrane tih projektila uvijek bilo od vitalne važnosti.

Prijetnja NATO-a

1979. NATO je strateški zaprijetio ruskim čelnicima da će ako ne uništite SS-20 napraviti isto oružje, što je upalilo, pa je SSSR pristao potpisati INF ugovor sa SAD-om.

Tripe smatra kako je važno imati na umu da su u tom ugovoru obje zemlje u pravnom smislu jednake kako bi se shvatilo zbog čega je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u središtu spora između Rusa i Amerikanaca ne bi li spasio Ugovor.

Rusko kršenje sporazuma

“Rusija godinama krši ugovor razvojem nosača raketa kakve, kao pravna nasljednica Sovjetskog Saveza, nije smjela izrađivati. SAD pod Donaldom Trumpom nisu dugo čekale da najave otkazivanje ugovora.

Na zahtjeve europskih članica NATO sada je na snazi posljednji rok koji je dao Washington: Rusija ima vremena do 2. veljače da okonča sporne programe naoružavanja. U suprotnom će tada INF ugovor biti i formalno otkazan”, piše Tripe.

Maasovo uvjeravanje Sergeja Lavrova da Rusija može spasiti ugovor i Lavrovov odgovor da ima dojam kako Amerikanci nisu zainteresirani za dijalog, Tripe interpretira kao propas nastojanja u spašavanju ugovora.

Žele se riješiti sporazuma zbog Kine

Rusija i Amerika žele se osloboditi tog ugovora budući da procjenjuju kako se uzdiže nova supersila Kina, koja ne podliježe nikakvim kontrolama raketnih sustema srednjeg dometa.

“U Europi odlično znaju za sve ove interese, ali osjećaju da su ostavljeni usred njih. Jer prije četiri desetljeća su SAD važile kao dobroćudni hegemon cijelog Zapada, a danas to više nisu. Pod nepostojanim Trumpom su SAD postale fakultativni partner. Konsultacije i zajednička zapadna potraga za pozicijama u globalnoj politici otkazana je do daljnjeg”, piše Tripe.

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj